Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό στο Συνταγματικό Συμβούλιο και στους δρόμους το χάος

Μετά από εβδομάδες αμφισβήτησης της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου και την επόμενη ημέρα μιας μαζικής διαδήλωσης, αναμένεται η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου.

Γαλλία: Το συνταξιοδοτικό στο Συνταγματικό Συμβούλιο και στους δρόμους το χάος

Την επομένη της δωδέκατης ημέρας μαζικών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων στη Γαλλία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, οι ελπίδες πλέον των διαδηλωτών στρέφονται στο Συνταγματικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει σχετικά με τη νομιμότητα του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας θα αποφασίσει ως προς το αν ήταν συμβατές προς το γαλλικό Σύνταγμα οι διαδικασίες που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και ως προς το αν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος επί του ζητήματος, όπως έχουν ζητήσει τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης.

Σχεδόν 380.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη (13/04) πορεία στη Γαλλία για την 12η ημέρα διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, "περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο" για το συνδικάτο CGT, μια κινητοποίηση σε ύφεση στις περισσότερες πόλεις της χώρας.

Όμως δεν τα παρατάνε. Αντέχουν και διαδηλώνουν επανειλημμένα στους δρόμους των μεγάλων γαλλικών πόλεων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τα επεισόδια και τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να είναι πια καθημερινότητα.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν μάλιστα εικόνες των διαδηλωτών, οι οποίες, χθες εισέβαλαν για λίγο στα κεντρικά γραφεία της Louis Vuitton στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, μικρές ομάδες μπήκαν σε κτίρια που στεγάζονταν τα γραφεία της BlackRock και της Natixis.

Οι επόμενες κινήσεις της αριστεράς και των συνδικάτων

Η Αριστερά υπέβαλε ένα δεύτερο αίτημα για δημοψήφισμα την Πέμπτη. Το κείμενο έχει κατατεθεί στο γραφείο του προέδρου της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέρ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη Γερουσία, Πατρίκ Κανέρ.

Οι ηγέτες των συνδικάτων πρόκειται να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης για να προετοιμάσουν την κοινή αντίδρασή τους στα διάφορα σενάρια, ανάλογα με την ετυμηγορία του Συνταγματικού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται αργά την Παρασκευή, ωστόσο δεν έχουν προγραμματιστεί ομιλίες.

πηγή: News247