NASA: 133 μέρες μεγαλείου του Ήλιου σε βίντεο μίας ώρας
Το Goddard Space Flight Center της NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο διάρκειας μίας ώρας, στο οποίο δείχνει 133 μέρες από τη ζωή του Ήλιου.
Η χαοτική επιφάνεια του άστρου μας με τις τεράστιες εκρήξεις πλάσματος οι οποίες διατρέχουν το μαγνητικό πεδίο του και άλλοτε επανενώνονται στην επιφάνειά του ή εκτοξεύονται στο διάστημα, αποτελεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα για κάθε οθόνη.
Οι εικόνες καταγράφηκαν από το Solar Dynamics Observatory (SDO), ένα σκάφος το οποίο εκτοξεύτηκε το 2010 με την πρωταρχική αποστολή του να έχει διάρκεια πέντε χρόνια. Η NASA αποφάσισε όμως να κρατήσει λειτουργικό το SDO μέχρι το 2030. Βρίσκεται 22.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, σε γεωσύγχρονη τροχιά.
Οι εικόνες καταγράφηκαν στο υπεριώδες φάσμα, με απόσταση 108 δευτερολέπτων μεταξύ τους. Ο ήλιος περιστρέφεται κάθε 27 μέρες, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από κάθε πλευρά της επιφάνειάς του.
Κάθε μέρα, το SDO καταγράφει περίπου 70.000 εικόνες του Ήλιου, παράγοντας 1.5 terabytes δεδομένων σε μία βάση δεδομένων που έχει χαρακτηριστεί “η πιο πλούσια και μεγαλύτερη συλλογή ηλιακών δεδομένων διαθέσιμων στην ανθρωπότητα”.
Το SDO θα μας κάνει να καταλάβουμε πώς παράγεται το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, πώς είναι δομημένο και πως μετατρέπεται σε βίαια ηλιακά συμβάντα που προκαλούν τον διαστημικό καιρό.
Μαζί με το SDO, πολύτιμα δεδομένα για τον Ήλιο προσφέρει και το SOHO(Solar and Heliospheric Observatory) της ESA το οποίο εκτοξεύτηκε το 1995. To 2018 η NASA εκτόξευσε και το Parker Solar Probe το οποίο έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που βρέθηκε πιο κοντά στον Ήλιο από οποιοδήποτε άλλο. Το 2020, η ESA εκτόξευσε το Solar Orbiter, το οποίο θα καταγράψει τις κοντινότερες εικόνες του Ήλιου στην ιστορία και θα μελετήσει τις πολικές περιοχές του άστρου μας.
Πηγή: Unboxholics.com