ΗΠΑ: Δικαστής μπλόκαρε νόμο που περιορίζει τα drag shows στο Τενεσί

Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μέμφις του Τενεσί μπλόκαρε προσωρινά να τεθεί σε ισχύ νόμος που περιορίζει τις drag παραστάσεις στο κοινό την Παρασκευή (31/3), λέγοντας ότι είναι πιθανότατα "ασαφής και υπερβολικά ευρύς" ως προς τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

ΗΠΑ: Δικαστής μπλόκαρε νόμο που περιορίζει τα drag shows στο Τενεσί

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τενεσί Μπιλ Λι, είχε υπογράψει τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί από το νομοθετικό σώμα της πολιτείας και επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ το Σάββατο (1/4). Το νομοσχέδιο στόχευε στον περιορισμό των παραστάσεων drag σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε παιδιά, με την πολιτεία αυτή να προσπαθεί να γίνει η πρώτη που θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της ηγεσίας των Ρεπουμπλικανών να περιοριστεί το drag σε τουλάχιστον 15 πολιτείες τους τελευταίους μήνες.

"Σε αυτό το σημείο, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι το καταστατικό είναι πιθανότατα τόσο ασαφές όσο και υπερβολικά ευρύ", δήλωσε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τόμας Πάρκερ, διορισμένος από τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην απόφασή του, σύμφωνα με το Reuters.

Ο δικαστής είπε ότι η πολιτεία δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το επιτακτικό συμφέρον για τους περιορισμούς που αποσκοπούσε να επιβάλει.

Ο Λι είχε ισχυριστεί πως ο νόμος θα προστάτευε τα παιδιά από το να είναι "δυνητικά εκτεθειμένα στη σεξουαλική ψυχαγωγία, στην αισχροκέρδεια", προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Ο δικαστής όμως, τάχθηκε τελικά στο πλευρό των Friends of George's, μιας θεατρικής ομάδας LGBTQ με έδρα το Μέμφις, η οποία κατέθεσε αγωγή κατά της πολιτείας.

Το νομοσχέδιο του Τενεσί αποτελεί κομμάτι μιας σειράς προσπαθειών των Ρεπουμπλικανών τους τελευταίους μήνες να περιορίσουν τις λεσβίες, τους gay, τους bysexual, τα τρανς και τα queer άτομα.

Αρκετές εκδηλώσεις drag που ήταν προγραμματισμένες ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα μετά από διαμαρτυρίες και πολλοί χώροι διασκέδασης βρέθηκαν αναγκασμένοι να μετατρέψουν τις προηγουμένως φιλικές προς και τις οικογένειες drag εκδηλώσεις τους σε εκδηλώσεις μόνο για ενήλικες.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο Τενεσί αφορούσε το κατά πόσον το drag είναι εγγενώς μια σεξουαλικά ρητή μορφή τέχνης.

Οι καλλιτέχνες και οι ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για το drag, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματικό, περιττό στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων περί αισχροκέρδειας και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παρενόχληση και βία κατά των ομοφυλόφιλων και των τρανς ατόμων.

πηγή: news247.gr