Απαγορεύτηκε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, στην Ιταλία

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε την Παρασκευή άμεση απαγόρευση πρόσβασης στο δημοφιλές chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, επικαλούμενη ανησυχία για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Απαγορεύτηκε το chatbot τεχνητής νοημοσύνης, ChatGPT, στην Ιταλία

Σε ανακοίνωσή της, η Ιταλική Εθνική Αρχή για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανέφερε ότι το ChatGPT «υπέστη παραβίαση δεδομένων στις 20 Μαρτίου σχετικά με τις συνομιλίες των χρηστών και τα στοιχεία πληρωμής των συνδρομητών στην υπηρεσία επί πληρωμή».

Η απόφαση, η οποία τίθεται σε «άμεση ισχύ», θα έχει ως αποτέλεσμα «τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών έναντι του [δημιουργού του ChatGPT] OpenAI», ανέφερε η αρχή προστασίας δεδομένων. Επίσης, η ιταλική εποπτική αρχή ανέφερε ότι το σύστημα δεν έχει την κατάλληλη νομική βάση για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών σχετικά με τα άτομα που το χρησιμοποιούν. Αυτά τα δεδομένα συλλέγονται για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση του αλγόριθμου που τροφοδοτεί τις απαντήσεις του ChatGPT.

Η Ιταλική Αρχή Προστασία Δεδομένων ζητά τώρα από την OpenAI «να κοινοποιήσει εντός 20 ημερών τα μέτρα που έλαβε» για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση – διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022.

Πηγή: thepressproject.gr