Τα πρώτα ονόματα για τις Περιφέρειες

Με δύο διαφορετικές γραμμές, πηγαίνουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τα πρώτα ονόματα για τις Περιφέρειες

Με δύο διαφορετικές γραμμές, πηγαίνουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τη μία, το κυβερνών κόμμα θέλει να υλοποιήσει μέσω των τοπικών εκλογών το στρατηγικής φύσεως διακύβευμα, της δημιουργίας «προοδευτικού πόλου», και ως εκ τούτου είναι βέβαιο πως θα στηρίξει πρόσωπα που δεν ανήκουν απαραίτητα στον στενό κομματικό του πυρήνα. Αντιθέτως, η Ν.Δ., το κόμμα με τον πιο ισχυρό παραδοσιακά κομματικό μηχανισμό, θα έχει παντού δικούς της υποψηφίους. Στην ίδια λογική κινείται και η Χαρ. Τρικούπη, που μέσω των αυτοδιοικητικών θέλει να κρατήσει δυνάμεις.

Οσον αφορά τις 13 περιφέρειες της χώρας, τα σενάρια έχουν ως εξής:

Αττική. Βούληση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να κατέλθει εκ νέου η Ρένα Δούρου, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τις προθέσεις της, καθώς υπάρχει σενάριο που τη θέλει να μεταπηδά στη Βουλή. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, βέβαιη είναι η υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ενώ από πλευράς Ν.Δ. στις εν εξελίξει ζυμώσεις με επίκεντρο τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και του Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, φαίνεται πως προκρίνεται ο πρώτος.

Θεσσαλία. Από πλευράς Ν.Δ. θα είναι ξανά υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενώ από πλευράς ΚΙΝΑΛ θα στηριχθεί ο κ. Τσιλιμίγκας, που δεν αποκλείεται να πάρει τις «ευλογίες» και του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν. Μακεδονία και Θράκη. Ο Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους 50 που υπέγραψαν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ηγεσία της Ν.Δ., αναμένεται να διεκδικήσει εκ νέου την περιφέρεια. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ έχει γίνει κρούση στον πρώην υπουργό Γιώργο Πεταλωτή, ενώ ακούγεται και το όνομα του κ. Τιμοσίδη, πρώην υφυπουργού Υγείας.

Πελοπόννησος. Στην περιφέρεια αυτή γίνονται έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις. Ο νυν περιφερειάρχης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., Πέτρος Τατούλης, έχει ανακοινώσει πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος, με την Πειραιώς να έχει αποκλείσει τη στήριξή του. Από τη Ν.Δ. φαίνεται πως προκρίνεται η υποψηφιότητα του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνομα του κ. Δέδε, γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, ενώ από το ΚΙΝΑΛ συζητείται το όνομα της Νάντιας Γιαννακοπούλου, ενώ λέγεται πως ασκούνται σημαντικές πιέσεις και στον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δεν ενδιαφέρεται.

Ηπειρος. Υποψήφιος της Ν.Δ. θα είναι ξανά ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ενώ το ΚΙΝΑΛ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου. Ανεξάρτητος θα κατέβει ο επικοινωνιολόγος Σπύρος Ριζόπουλος.

Στερεά Ελλάδα. Μετά την αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο Αθηναίων, αποτελεί γρίφο για τη Ν.Δ. Οι πιέσεις στον Σίμο Κεδίκογλου δεν φαίνεται να αποδίδουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται προς τον Βαγγέλη Αποστόλου, πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το ΚΙΝΑΛ κοιτάει την Κατερίνα Μπατζελή, πρώην βουλευτή Φθιώτιδας.

Νότιο Αιγαίο. «Γαλάζιος» υποψήφιος θα είναι ο νυν περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει τον κ. Σαντορινιό. Από το ΚΙΝΑΛ πιθανός υποψήφιος θα είναι ο κ. Νικητιάδης, πρώην υφυπουργός Τουρισμού.

Βόρειο Αιγαίο. Στην Πειραιώς έχουν αποκλείσει τη στήριξη της νυν περιφερειάρχου Χριστιάνας Καλογήρου, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί ποιος θα πάρει το χρίσμα. Από το ΚΙΝΑΛ, πιθανότατα υποψήφιος θα είναι ο Σταμάτης Μαλέλης, που ίσως στηριχθεί και από τη Ν.Δ.

Ιόνια Νησιά. Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος θα είναι εκ νέου υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Ν.Δ. πιθανό θεωρείται το χρίσμα στον γεωπόνο Κώστα Καρβούνη.

Κρήτη. Το φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος θα έχει τη στήριξη τόσο του ΚΙΝΑΛ, από το οποίο προέρχεται, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Αίνιγμα αποτελούν οι προθέσεις της Ν.Δ.

Κεντρική Μακεδονία. Εδώ θα είναι εκ νέου υποψήφιος από τη Ν.Δ. ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ από το ΚΙΝΑΛ εξετάζεται το όνομα του πρώην υπουργού Γιάννη Μαγκριώτη.

Δυτική Μακεδονία. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος το 2014 είχε μόνο τη στήριξη των ΑΝΕΛ. Από το ΚΙΝΑΛ πιθανή υποψηφιότητα είναι αυτή της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου. Στη Ν.Δ. έχει συζητηθεί το όνομα του Γιώργου Κασαπίδη, ωστόσο εξετάζονται και άλλες λύσεις.

Δυτική Ελλάδα. Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας θα έχει όπως φαίνεται τη στήριξη τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Ν.Δ. πιέσεις ασκούνται στον βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος ωστόσο θέλει να παραμείνει στη Βουλή. Εναλλακτικό «γαλάζιο» σενάριο είναι ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου, Θανάσης Παπαθανάσης.

Πηγή: kathimerini.gr