Έφη Γεωργακά από τη Γαύδο: «Ανάλγητο το Υπουργείο, αδιάφορος ο Δήμος»

Είδα μια φωτογραφία με δύο πιτσιρίκια στη Γαύδο που παρέλασαν και θυμήθηκα εκείνη την περίπτωση με τα δύο παιδιά επίσης στη Γαύδο που δεν μπορούσαν να πάνε στην Α' Γυμνασίου φέτος. Θυμήθηκα τις υποσχέσεις, είχε πάει και ο πρωθυπουργός τον Γενάρη στο ακριτικό νησί και είχε συναντηθεί με τη μάνα των παιδιών, είπα να το ψάξω. Τι έγινε τελικά;

Έφη Γεωργακά από τη Γαύδο: «Ανάλγητο το Υπουργείο, αδιάφορος ο Δήμος»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Διαβάστε τη συνέντευξη που μου έδωσε η μάνα των παιδιών και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/3/2023

Το όνομά σας;

Έφη Γεωργακά Λουγιάκη, το δεύτερο επίθετο είναι του συζύγου.

Λύθηκε το πρόβλημα με τα παιδιά σας;

Θα σας πω πώς έχει η κατάσταση. Δεν λύθηκε το πρόβλημα, το μόνο που μας έδωσαν είναι το δικαίωμα να πάμε τον Ιούνιο στην Κρήτη να δώσουν εξετάσεις τα παιδιά για να μη χάσουν την τάξη. Αυτό μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα για φέτος και ελπίζουμε του χρόνου να γίνει κάτι καλύτερο, διότι τίποτα άλλο δεν προσφέρει η Πολιτεία, το υπουργείο Παιδείας.

Τηλεκπαίδευση δεν μπορούν να κάνουν να συνδέονται με την τάξη, όπως έκαναν τα παιδιά μας επί κορονοϊού;

Δεν θέλει το υπουργείο.

Δηλαδή τα παιδιά σας δεν μορφώνονται;

Κάνουν διαδικτυακά μάθημα με καθηγητές που έχουν προσφερθεί και μας βοηθάνε.

Από άλλη μέρη της Ελλάδας;

Μέχρι και από το εξωτερικό! Άνθρωποι που ευαισθητοποιήθηκαν από το πρόβλημα της οικογένειάς μας.

Δηλαδή ιδιώτες κάνουν αυτό που δεν κάνει το κράτος;

Έτσι όπως το λέτε ακριβώς. Άνθρωποι που δεν ήταν υποχρεωμένοι, εθελοντικά μάς βοηθάνε, ενώ το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει εκπαίδευση στα παιδιά. Η δημόσια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς τους ιδιώτες οι οποίοι είναι υπέροχοι, προσφέρουν καθημερινά από τον χρόνο τους για τα παιδιά μου. Χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Γιατί δεν συνδέονται τα παιδιά με την τάξη του σχολείου στην Κρήτη, αντί να συνδέονται με ιδιώτες καθηγητές που τους κάνουν μάθημα από τα σπίτια τους;

Δεν θέλει το υπουργείο. Δεν ξέρω γιατί.

Είναι πολύ παράξενη αυτή η ιστορία. Ο πρωθυπουργός δεν ήρθε τον Γενάρη στη Γαύδο και είπε ότι θα λυθεί το πρόβλημα; Τι σας είχε πει;

Εμείς πάνω από έναν χρόνο κάνουμε προσπάθεια να δοθεί λύση για να μη χάσουν τη χρονιά τα παιδιά. Ο πρωθυπουργός μάς είπε ότι έχουμε δίκαιο και υποσχέθηκε να λύσει το πρόβλημα. Το μόνο που μας δόθηκε τελικά είναι το δικαίωμα να πάμε τα παιδιά στο τέλος της χρονιάς στην Κρήτη να δώσουν εξετάσεις για να μη χάσουν τη χρονιά τους.

Και τι θα γίνεται, έτσι θα βγάλουν το Γυμνάσιο; Με μαθήματα από το ίντερνετ με εθελοντές καθηγητές ιδιώτες; Είναι ευρωπαϊκή χώρα αυτό; Τι εναλλακτική σάς έδωσε η Πολιτεία;

Δεν μας έδωσε καμία εναλλακτική! Μας είπε να πάμε στην Κρήτη χωρίς καμία στήριξη. Να αφήσουμε δηλαδή το νησί μας. Η Πολιτεία έπρεπε να στηρίξει τα παιδιά, από τη στιγμή που λέει ότι δεν θέλει τα ακριτικά νησιά να ερημώσουν. Έπρεπε να έχει φροντίσει για αυτό. Δημόσια κτίρια υπάρχουν στο νησί. Νηπιαγωγείο υπάρχει. Δημοτικό σχολείο υπάρχει. Έπρεπε να υπάρχει και Γυμνάσιο.

Καθίστε να τα πούμε όλα για να καταλάβει ο κόσμος το πρόβλημα. Πόσα χρόνια μένετε εκεί;

Ο σύζυγός μου μένει μια ζωή εδώ. Εγώ μένω 16 χρόνια.

Κάποια επιδότηση υπάρχει για τον κόσμο ως κίνητρο να μένει στη Γαύδο; Κάποια απαλλαγή στους φόρους, στον ΕΝΦΙΑ, στο ρεύμα;

Καμία απολύτως.

Πόσοι μένουν μόνιμα στο νησί;

70 άτομα τον χειμώνα.

Το καλοκαίρι πόσο κόσμο έχει το νησί;

Περνάνε 10.000 τουρίστες.

Κάποια βοήθεια σας είπαν να σας δώσουν για να πάτε με τα παιδιά στην Κρήτη;

Καμία απολύτως.

Δηλαδή πρέπει να χωριστεί η οικογένεια και με οικονομική επιβάρυνση.

Όχι μόνο πρέπει να χωριστεί η οικογένεια, αλλά δεν μπορεί η οικογένεια να συντηρεί 2 σπίτια, διπλά ρεύματα, διπλά νερά, ενοίκιο και όλα αυτά. Και ουσιαστικά μάς λένε να μείνει το νησί χωρίς παιδιά! Όλα και όλα τα παιδιά είναι 4 στο νησί, εκ των οποίων τα 3 είναι δικά μου!

Είδα 2 παιδάκια που παρέλασαν στο νησί αυτές τις μέρες, το ένα είναι δικό σας; Έχετε και μικρό παιδάκι εκτός των δύο που είναι στην Α' Γυμνασίου;

Ναι, δικό μου είναι το ένα από τα δύο μικρά παιδάκια. Πρέπει να πάρω τα 3 παιδιά, τα 2 μεγάλα και το 1 μικρό, και να φύγω από τη Γαύδο, αυτό μου λέει η Πολιτεία. Χωρίς καμία στήριξη. Κανονικά το κράτος έπρεπε να έχει Γυμνάσιο στη Γαύδο.

Ή τουλάχιστον να αφήνει τα παιδιά να συμμετέχουν διαδικτυακά στο μάθημα της τάξης στο Γυμνάσιο στην Κρήτη.

Έστω αυτό. Αν δεν θέλει η Πολιτεία να ερημώσουν τα νησιά μας, πρέπει να τα στηρίξει στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας.

Τα δύο μικρά παιδιά του νησιού πάνε τώρα στο νηπιαγωγείο;

Ναι. Του χρόνου θα πάνε στην Α' δημοτικού.

Θα υπάρχει πρόβλημα με το δημοτικό;

Όχι, η Γαύδος έχει δημοτικό σχολείο. Γυμνάσιο δεν έχει.

Εν τω μεταξύ, κάποια νησιά όπως η Γαύδος είναι και πολύ σημαντικά για την ΑΟΖ, πρέπει να έχουν πληθυσμό και να ασκούνται εμπόριο, οικονομία. Τι δουλειές κάνετε εκεί;

Ο σύζυγός μου είναι αγρότης, έχουμε και ζώα.

Τι ζώα; Και πόσα;

(χαμογελάει). Αφήστε, είναι πολλά. Έχουμε κατσίκια, πρόβατα, γουρούνια, κουνέλια, άλογα, χήνες, πάπιες, γαλοπούλες, πολλά.

Σας ζηλεύω. Και τι καλλιεργεί ο σύζυγος;

Κριθάρι. Πώς να αφήσουμε όλα αυτά και να πάμε να νοικιάζουμε σπίτι στην Κρήτη; Και πώς θα ζούμε; Με τι έσοδα;

Πώς είναι η ζωή στη Γαύδο τον χειμώνα;

Όμορφα. Ερημιά, αλλά όμορφα. Ερχόμαστε οι ντόπιοι πιο κοντά μεταξύ μας. Διότι το καλοκαίρι τρέχουμε για τις δουλειές.

Ψάρεμα;

Με το ψάρεμα ασχολείται ο 13χρονος γιος μου.

Μπάνιο πόσους μήνες τον χρόνο κάνετε;

Οκτώ.

Κι εγώ δεν θα άφηνα τη Γαύδο στη θέση σας. Δεν πληρώνετε ενοίκιο εκεί, έτσι δεν είναι;

Όχι, είναι ιδιοκτησία μας το σπίτι που μένουμε.

Κάποιος που δεν γνωρίζει θα πει «γιατί δεν πηγαινοέρχονται με το καραβάκι για το σχολείο»; Εγώ έχω έρθει στη Γαύδο δύο φορές και όλο το πλοιάριο ξερνούσε και τις δύο φορές! Καλοκαίρι μάλιστα. Έχει δύσκολα ρεύματα. Πείτε πόσες ώρες είναι.

Κοντά στις 4 ώρες. Αφήστε που δεν υπάρχει καθημερινό δρομολόγιο!

Ποιο είναι το πλάνο της ζωής σας; Τι θα κάνουν τα παιδιά όλα τα χρόνια με το γυμνάσιο και το λύκειο;

Κύριε Σινάνογλου, είναι μία αναλγησία από την Πολιτεία. Αν η Πολιτεία δεν βοηθήσει στην Παιδεία και στην Υγεία, αυτά τα νησιά θα ερημώσουν. Θέλουμε τα νέα παιδιά στον τόπο τους. Πώς θα έρθουν οικογένειες να ζουν εδώ με τόσο σοβαρό πρόβλημα; Να σας πω όμως κάτι: Τεράστια ευθύνη έχει και ο Δήμος Γαύδου.

Γιατί;

Θα σας εξηγήσω. Όταν εμείς είχαμε δηλώσει ότι δεν θέλουμε να φύγουμε από τον τόπο μας και ότι θέλουμε γυμνάσιο στη Γαύδο για τα παιδιά μας, ο Δήμος Γαύδου άργησε πολύ να επικοινωνήσει με το υπουργείο Παιδείας όπως έπρεπε. Και όταν το έκανε είχε παρέλθει η προθεσμία για τις αιτήσεις γυμνασίων.

Για ποιο λόγο; Αμέλεια;

Επίτηδες. Δεν ήθελε να μας στηρίξει. Το υπουργείο υπέδειξε στον Δήμο Γαύδου τι κινήσεις έπρεπε να κάνει ώστε να ανοίξει το γυμνάσιο, αλλά ο Δήμος Γαύδου δεν τις έκανε. Και έλεγε σε εμάς τους γονείς ότι το υπουργείο Παιδείας δεν απαντούσε.

Εσείς πώς τα μάθατε αυτά;

Ξέρετε πόσες ενέργειες έχουμε κάνει; Επερωτήσεις έχουν γίνει στη Βουλή, μέχρι και στο Ευρωκοινοβούλιο! Αυτό που σας λέω το έχουμε μάθει από το υπουργείο Παιδείας. Η δήμαρχος Γαύδου δεν ζει εδώ, ζει στα Χανιά. Όπως και όλο το συμβούλιο ζούνε στην Κρήτη, εκτός δύο ανθρώπων. Και όλα τα παιδιά των δημοτικών συμβούλων δεν ζουν εδώ. Η δήμαρχος επισκέπτεται το νησί μόνο σε γιορτές και σε παρουσιάσεις και δουλειές.

Είχατε προσωπική κόντρα με τη δήμαρχο;

Με την παράταξή της ήμασταν, αλλά με αυτά που βλέπαμε ότι έκανε παραιτηθήκαμε. Και έτσι δεν μας υποστήριξε στο δίκιο μας. Δεν μας αξίζει τέτοια κατάσταση στα ακριτικά νησιά. Όταν ήρθε ο πρωθυπουργός του είπα «πώς αναγκάζετε μια οικογένεια με 3 παιδιά να αφήσει το βιος της και να φύγει»;

Τι σας είπε;

Ότι έχω δίκιο.

Θα μου στείλετε φωτογραφίες σας;

Θα σας στείλω.

Τα ονόματα των παιδιών;

Νικόλας ο μεγάλος, Κέλλυ η κόρη η μεσαία, ο δε μικρός έχει δύο ονόματα. Δαμουλής- Γιάννης.

Το Δαμουλής τι είναι;

Τοπικό όνομα.

Να ρωτήσω και κάτι μια και είμαστε αθλητική εφημερίδα. Τα παιδιά τι ομάδα είναι;

Ολυμπιακοί!

Από τον σύζυγο;

Από εμένα!

Καμιά φανέλα του Ολυμπιακού έχουν;

Όχι.

Τώρα που θα το δει ο Ολυμπιακός το θέμα, μπορεί να στείλει τρεις φανέλες.

Θα χαρούν τα παιδιά πάρα πολύ.

(Υ.Γ.: Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» την Τρίτη 28/3/2023. Μερικές ώρες μετά, είδε ο Ολυμπιακός τη συνέντευξη και επικοινώνησε με την μητέρα. Θα στείλει ο Ολυμπιακός φανέλες της ομάδας στην Γαύδο)!