Η First Citizens αγοράζει τη Silicon Valley Bank

Η τράπεζα με έδρα το Ράλειγκ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB.

Η First Citizens αγοράζει τη Silicon Valley Bank

Η First Citizens BancShares Inc. συμφώνησε να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, η οποία κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές μετά από μαζική φυγή καταθέσεων.

Η τράπεζα με έδρα το Ράλειγκ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB, σύμφωνα με ανακοίνωση της Federal Deposit Insurance Corp.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η First Citizen αποκτά περίπου 72 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία της SVB με έκπτωση 16,5 δις. δολαρίων και το εκτιμώμενο κόστος της αποτυχίας της SVB στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων της FDIC είναι περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε o αμερικανικός οργανισμός.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να ενσταλάξει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Frank Holding Jr. διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Υπενθυμίζεται πως η Valley National Bancorp και η First Citizens BancShares διεκδικούσαν την Silicon Valley Bank, έπειτα από την κατάρρευσή της.

Οι δύο περιφερειακές τράπεζες είχαν καταθέσει χωριστές προσφορές για την SVB στην Federal Deposit Insurance Corp. έως την Παρασκευή το βράδυ, όταν έληγε η σχετική προθεσμία.

Η Silicon Valley Bank έγινε η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε εδώ και μία δεκαετία.

Ανάσα στις αγορές

Τώρα δεκαεπτά πρώην υποκαταστήματα της SVB αναμένεται να ανοίξουν ως υποκαταστήματα First Citizen. Η συμφωνία προσέφερε ανάσα στις αγορές καθώς ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο εδώ και αρκετές εβδομάδες που δεν έφερε ειδήσεις νέες τραπεζικές καταρρεύσεις, συμφωνίες διάσωσης ή την παροχή επείγουσας βοήθειας για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, αναφέρει το Reuters.

Τα ερωτήματα παραμένουν, καθώς η ξαφνική άνοδος των εντάσεων για τις τράπεζες έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να μειώσουν τον πληθωρισμό και εάν η αυστηρότερη χορήγηση δανείων θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία.

Στην Ευρώπη, τα τραπεζικά ομόλογα δέχονται πιέσεις. Το πενταετές CDS της Deutsche Bank έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018 την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Η συμφωνία για την SBV έρχεται μετά από αρκετές εβδομάδες αναζήτησης μνηστήρα και αφού η FDIC ζήτησε ξεχωριστές προσφορές για την SVB Private και την SVB. Περίπου 90 δισ. δολάρια σε τίτλους παραμένουν στο FDIC προς πώληση, είπε η αμερικανική Αρχή.

Με πληροφορίες: Bloomberg, Reuters, Moneyreview.gr, «Κ»