25η Μαρτίου: Σε εξέλιξη η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 - Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

25η Μαρτίου: Σε εξέλιξη η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται από άκρη σε άκρη της χώρας οι παρελάσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

H παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ξεκίνησε στις 11.00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ προηγήθηκε η κατάθεση στεφάνου από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Στρατού Ξηράς, μηχανοκίνητα τμήματα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «Patriot» και «Βέλος», φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων σπουδαστών και σπουδαστριών των στρατιωτικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μηχανοκίνητα τμήματα και φάλαγγες πεζοπόρων τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στις 6:21 το πρωί έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Ακολούθησε η επίσημη έπαρση της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και η επίσημη δοξολογία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β΄, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις 18:41 είναι προγραμματισμένη η επίσημη υποστολή της Εθνικής Σημαίας, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Σημειώνεται ότι έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» και το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων «Καραθανάσης» θα βρίσκονται ελλιμενισμένα στο λιμάνι του Πειραιά και το κοινό που επιθυμεί θα μπορεί ελεύθερα να τα επισκεφθεί. Επίσης, θα είναι ελεύθερη είσοδος στο Πολεμικό Μουσείο.

Παράλληλα, σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων αλλά και φωταγώγηση των μονάδων, στρατιωτικών καταστημάτων και πολεμικών πλοίων κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι λόγω των επετειακών εκδηλώσεων έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας ενώ ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα», με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, θα παραμένει κλειστός μέχρι το πέρας της παρέλασης και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Επίσης τα δρομολόγια του τραμ θα έχουν προσωρινά τερματικό σταθμό:

στη Γραμμή 6 «Πικροδάφνη – Σύνταγμα» τη στάση «Φιξ» από την έναρξη κυκλοφορίας μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι,
στη Γραμμή 7 «Ασκληπιείο Βούλας – Αγία Τριάδα Πειραιά» τη στάση «ΣΕΦ» από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και τη στάση «Παλαιό Δημαρχείο» από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

To μήνυμα του Ν. Παναγιωτόπουλου

Εύσημα προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων «για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους, για το υψηλό ηθικό τους και την ετοιμότητά τους» αποδίδει ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος , στην ημερήσια διαταγή του, με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Εκπληρώνοντας την αποστολή σας, με ζήλο και επαγγελματισμό, δίνετε δύναμη σε όλους μας να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών, καθιστώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ως τον πλέον αδιάρρηκτο πυλώνα εθνικής ισχύος» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Χαρακτηρίζει παράλληλα «ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού στο βάθος των αιώνων» την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, επισημαίνοντας ότι «δύο αιώνες μετά από την Ελληνική Επανάσταση, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρήση ‘Ελευθερία ή Θάνατος’ ήταν σύνθημα συνειδητής επιλογής και στάση ζωής, που μας διδάσκει ότι αυτός που είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί για τα δίκαιά του, δεν πτοείται από αρνητικούς συσχετισμούς αριθμητικής και υλικής ισχύος. Γίνεται ανίκητος».

Πηγή: naftemporiki.gr