Γαλλία: Εκατοντάδες ψαράδες διαδήλωσαν στη Ρεν - Άγρια επεισόδια με την αστυνομία

Συγκρούσεις ξέσπασαν στη Ρεν μεταξύ εκατοντάδων ψαράδων διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους τελευταίους να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Γαλλία: Εκατοντάδες ψαράδες διαδήλωσαν στη Ρεν - Άγρια επεισόδια με την αστυνομία

Αρκετές εκατοντάδες ψαράδες βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ρεν την Τετάρτη (22/03), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς που επιβαρύνουν το επάγγελμά τους (καύσιμα, κανονισμοί κ.λπ.), εν μέσω του γενικότερου κινήματος διαμαρτυρίας στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Από 500 έως 700 ψαράδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Esplanade Charles-de-Gaulle, όπου αρχικά επρόκειτο να μείνουν. Γύρω στις 11:00 αρκετοί από τους διαδηλωτές έφυγαν με κατεύθυνση το Κοινοβούλιο της Βρετάνης, οπότε και προκλήθηκαν ισχυρές εντάσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να τους απωθήσουν.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών, δακρυγόνων και αντλιών νερού. "400 διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από τον κηρυγμένο χώρο διαδήλωσης πετώντας βλήματα στους αστυνομικούς, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων" ανακοίνωσαν οι αρχές. Λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε πως έγιναν έξι συλλήψεις, τραυματίστηκαν τρία άτομα και οι πυροσβέστες έσβησαν πέντε πυρκαγιές.

Οι αρχές είχαν επισημάνει τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς λόγω της "πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών" από τους διαδηλωτές. Η Ρεν παραμένει σημαδεμένη από την πυρκαγιά του Κοινοβουλίου της Βρετάνης στις 5 Φεβρουαρίου 1994, μετά από βίαιη διαδήλωση ναυτικών-ψαράδων.

Η διαδήλωση αυτή των ψαράδων έχει στόχο να καταγγείλει "τους κανονισμούς και τη δίωξη της κατεύθυνσης των θαλάσσιων υποθέσεων", ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας διέταξε τη Δευτέρα να κλείσουν ορισμένες αλιευτικές περιοχές στον Ατλαντικό για την προστασία των δελφινιών.

Πηγή: news247.gr