Ένας αστεροειδής πέρασε δίπλα από τη Γη και το ανακαλύψαμε πριν πέντε μόλις μέρες

Ανήκει στην ομάδα αστεροειδών Apollo.

Ένας αστεροειδής πέρασε δίπλα από τη Γη και το ανακαλύψαμε πριν πέντε μόλις μέρες

Ο αστεροειδής 2023 EY πέρασε την Παρασκευή από τη Γη σε μία απόσταση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ξυστά” σε κοσμική κλίμακα. Με απόσταση 240.000 χιλιομέτρων, είναι λίγο λιγότερο από τα 2/3 της απόστασης της Σελήνης και σε μικρότερη απόσταση από την τροχιά των γεωστατικών δορυφόρων. Αυτό που είναι ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως τον εντοπίσαμε μόλις τη Δευτέρα, 13 Μαρτίου.

Ο 2023 EY έχει διάμετρο μόλις 16 μέτρα και είναι παρόμοιος με τον μετεωρίτη Chelyabinsk ο οποίος εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία το 2013 προκαλώντας τραυματισμούς από το ωστικό κύμα. Ευτυχώς ο 2023 EY δεν μπήκε καν στην ατμόσφαιρά μας.

Τον αστεροειδή εντόπισε το Sutherland Observing Station στη Νότια Αφρική, ένα εκ των τεσσάρων τηλεσκοπίων που αποτελούν το δίκτυο ATLAS, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σύγκρουσης αστεροειδών που χρηματοδοτεί η NASA. Με δύο τηλεσκόπια στην Χαβάη, ένα στη Χιλή και ένα στη Νότια Αφρική, στόχος του ATLAS είναι να μπορέσει να μας ειδοποιήσει τουλάχιστον μερικές μέρες πριν την έλευση κάποιου αστεροειδούς κοντά στη Γη.

Ο 2023 EY κατηγοριοποιείται ως Apollo NEO αντικείμενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομάδα αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη και μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 αποτελούνταν από 17.540 αστεροειδείς. Όλοι οι Apollo αστεροειδείς έχουν τροχιές μεγαλύτερες από την τροχιά της Γης γύρω από τον Ήλιο, αλλά οι τροχιές τους τέμνονται με αυτήν της Γης.

Περίπου 2.000 αστεροειδείς Apollo έχουν χαρακτηριστεί ως δυνητικά επικίνδυνοι για τη Γη. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά απλά σημαίνει πως αντικείμενα άνω των 150 μέτρων σε διάμετρο, μπορούν να έρθουν σε απόσταση 7.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Πηγή: Unboxholics.com