Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου

Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο ένταλμα οι αρχές σημειώνουν πως ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC, τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μαζί με τον ρώσο πρόεδρο για τα ίδια εγκλήματα κατηγορείται και η Μαρία Μπέλοβα, επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.

Οι δικαστές σκέφτηκαν να εκδώσουν μυστικά τα εντάλματα, ωστόσο αποφάσισαν ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να «συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων».

Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, (i) ότι διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης) και (ii) για την αποτυχία του να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις».

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

πηγή: News 24/7