Τουρκία: Η κατάσταση των δημοσιογράφων επιδεινώθηκε μετά το σεισμό, σύμφωνα με το IPI

Η κατάσταση των δημοσιογράφων επιδεινώθηκε μετά το σεισμό στην Τουρκία εξαιτίας της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI).

Τουρκία: Η κατάσταση των δημοσιογράφων επιδεινώθηκε μετά το σεισμό, σύμφωνα με το IPI

To IPI είναι μία οργάνωση που ασχολείται με την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, η οποία εκφράζει φόβους για αύξηση των πιέσεων καθώς πλησιάζουν οι εκλογές που θα διεξαχθούν στα μέσα Μαΐου.

«Η ελευθερία της έκφρασης υποβαθμίστηκε με το πέρασμα των χρόνων στην Τουρκία και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρόσθεσε επιπλέον προβλήματα για τους δημοσιογράφους», ανέφερε τη Τετάρτη (15/3), το βράδυ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του IPI Φράνε Μαρόεβιτς, ο οποίος επισκέπτεται την Άγκυρα.

Δύο ημέρες μετά το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 48.000 ανθρώπους στη νότια και τη νοτιοανατολική Τουρκία, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ένδεκα πληγείσες επαρχίες, με αποτέλεσμα να επιβληθούν περισσότεροι περιορισμοί στον Τύπο.

Μια διαπίστευση στην τουρκική προεδρία είναι πλέον υποχρεωτική για να δουλέψει ένας δημοσιογράφος στις πληγείσες περιοχές.

Επιπλέον, άρθρα που επέκριναν τη διαχείριση της καταστροφής από την κυβέρνηση, η οποία θεωρήθηκε καθυστερημένη, είχαν ως αποτέλεσμα συλλήψεις δημοσιογράφων ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν ανεστάλη για σύντομο χρονικό διάστημα και η λειτουργία του Twitter.

«Είναι σαφές ότι οι αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να εργασθούν με τρόπο ανεξάρτητο επί του πεδίου», δήλωσε ο Μαρόεβιτς, ο οποίος μετέβη τη Τρίτη (14/3), στην Αντάκια (Αντιόχεια), που έχει καταστραφεί από το σεισμό.

Ο Μαρόεβιτς συνάντησε επιτόπου τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι επιμένουν να εργάζονται παρά την «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις αρχές.

«Συνεχίζουν επειδή είναι πεπεισμένοι πως είναι σημαντικό να κάνουν να ακουστούν οι φωνές των διασωθέντων», λέει ο υπεύθυνος αυτής της δημοσιογραφικής οργάνωσης, που έχει την έδρα της στη Βιέννη.

Για τον ίδιο, οι δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να υποστούν «περισσότερες πιέσεις» καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου.

Η Τουρκία υιοθέτησε στα μέσα Οκτωβρίου ένα νόμο για την παραπληροφόρηση, ο οποίος δέχεται πολλές επικρίσεις και τιμωρεί με φυλάκιση έως τριών ετών όποιον κατηγορείται ότι διαδίδει «ψευδείς ή απατηλές πληροφορίες».

«Η δαιμονοποίηση των δημοσιογράφων (...) τους θέτει σε κίνδυνο. Δημιουργεί μια ατμόσφαιρα στην οποία άτομα θεωρούν θεμιτό να τους επιτίθενται», τονίζει ο Μαρόεβιτς.

«Χωρίς ελευθερία της έκφρασης, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ελεύθερες εκλογές», προειδοποιεί.

Ο επικεφαλής του IPI εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τις τουρκικές αρχές στη διάρκεια της επίσκεψής του, όμως αναφέρει πως το αίτημά του για συνάντηση έμεινε φέτος αναπάντητο, ενώ το IPI είχε μπορέσει στο παρελθόν να κάνει διάλογο με την Άγκυρα, υπενθυμίζει.

Ενώ αρχικά προβλεπόταν, η συνάντησή του με τον υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ματαιώθηκε εξαιτίας των πλημμυρών που είχαν ως αποτέλεσμα σχεδόν 20 νεκρούς και αγνοουμένους την Τετάρτη (15/3), στην Τουρκία. Ωστόσο χαιρέτισε «πολυάριθμες δεσμεύσεις υπέρ της ελευθερίας του Τύπου που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αντιπολίτευσης».

«Όμως θα πρέπει να παρακολουθήσουμε την εφαρμογή τους, αν (η αντιπολίτευση) έρθει στην εξουσία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ