Δένδιας: Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Oι συζητήσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα αφορούν -μεταξύ άλλων- τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δένδιας: Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη – Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Στη Νέα Υόρκη μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Τετάρτη, από το Μόντρεαλ, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο επίσκεψής του στον Καναδά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σήμερα, Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, και στις 15:30 (τοπική ώρα), ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες (António Guterres). Oι συζητήσεις αναμένεται να καλύψουν σειρά διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, όπως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κυπριακό, εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και παγκόσμια ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, στις 18:00 (τοπική ώρα), ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε εκδήλωση κατά την οποία θα προβεί σε επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025- 26.

Επίσκεψη στην Οτάβα

Χτες, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε βρεθεί στην Οτάβα, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με την Καναδή ομόλογο του Μέλανι Τζολί.

«Είμαι ευγνώμων για αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και είμαι τόσο χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στην Οττάβα, στην πρώτη μου επίσκεψη στον Καναδά», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του πριν από τη συνάντηση με την Καναδή υπουργό Εξωτερικών. «Είμαστε φίλοι, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες».

Όπως ανέφερε, στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι «γεωπολιτικές προκλήσεις στην Ουκρανία, στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε όλο τον κόσμο».

«Αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των παιδιών. Και, επίσης, πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις, πώς μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από κοινού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ