Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκε Ιορδανός με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών

Εκτελέστηκε ο Ιορδανός οδηγός Χουσέιν Άμπο αλ Χέιρ στη Σαουδική Αραβία, με τον ΟΗΕ να καταγγέλλει ότι βασανίστηκε επί δώδεκα ημέρες προτού του αποσπάσουν τη μαρτυρία για την ενοχή του.

Σαουδική Αραβία: Εκτελέστηκε Ιορδανός με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών

Ένας Ιορδανός εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία για διακίνηση ναρκωτικών, με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν ότι η μαρτυρία του αποσπάστηκε έπειτα από βασανιστήρια.

Ο Χουσέιν Άμπο αλ Χέιρ, Ιορδανός οδηγός περίπου 50 ετών, εκτελέστηκε την Κυριακή στην επαρχία Ταμπούκ, με την κατηγορία ότι έκανε για «εμπόριο χαπιών αμφεταμίνης». όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.

Η εκτέλεσή του δείχνει «την πρόθεση της κυβέρνησης του βασιλείου να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά, σε όλες τους τις μορφές, λόγω των σοβαρών τους επιπτώσεων στα άτομα και την κοινωνία», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Τον Δεκέμβριο η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις αυθαίρετες κρατήσεις χαρακτήρισε «αυθαίρετη» την κράτηση του Χέιρ, κρίνοντας ότι στερείται «νομικής βάσης».

Ο Χουσέιν Άμπο αλ Χέιρ βασανίστηκε δώδεκα ημέρες προτού υπογράψει έγγραφο με το οποίο παραδεχόταν ότι είναι ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ δεν του επετράπη να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο, είχαν επισημάνει τον Νοέμβριο η μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve με έδρα τη Βρετανία και η αδελφή του Ζεϊνάμπ.

Σύμφωνα με τη Ζεϊνάμπ, συνελήφθη το 2014 όταν εργαζόταν ως οδηγός για μια οικογένεια που διέμενε στην Ταμπούκ.

Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν στη Σαουδική Αραβία.

Το 2022 εκτελέστηκαν συνολικά 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2021, κάποιοι από τους οποίους για αδικήματα που συνδέονται με τα ναρκωτικά μετά την άρση του μορατόριουμ σε αυτές τις εκτελέσεις που διήρκησε σχεδόν τρία χρόνια.

Η εκτέλεση του Χέιρ πραγματοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την εκτέλεση 81 ανθρώπων μέσα σε μία ημέρα.

πηγή: news247.gr