Λαγκάρντ: «Πιθανή η νέα αύξηση των επιτοκίων»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πως θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων

Λαγκάρντ: «Πιθανή η νέα αύξηση των επιτοκίων»

Ακόμα µία φορά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανή» η αύξηση των επιτοκίων κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 16 Μαρτίου.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Correo, η Λαγκάρντ δήλωσε πως πρόκειται για μία απόφαση, στην οποία είχε αναφερθεί ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, «και όλοι οι αριθμοί που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ πιθανή», όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά του το moneyreview.gr.

Στην περίπτωση, πάντως, που πράγματι αποφασιστεί τέτοια αύξηση στη συνεδρίαση στις 16ης Μαρτίου, το επιτόκιο αναφοράς θα έχει ανέλθει συνολικά κατά 350 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι το κόστος του χρήματος θα αγγίξει το 4% εν συγκρίσει με το τρέχον επίπεδο του 2,5%. Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είναι και για πρώτη φορά στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο ψηλά θα πάνε τα επιτόκια. Ξέρω ότι θα είναι υψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται τώρα και ότι έχουμε κι άλλη δουλειά να κάνουμε, διότι δεν μπορούμε ακόμα να διατρανώσουμε τη νίκη μας. Σαφώς και σημειώνουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, χαρακτήρισε τον πληθωρισμό ως ένα τέρας, στο οποίο πρέπει να καταφέρει κανείς χτύπημα στο κεφάλι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε μόνο οριακά τον Φεβρουάριο στο 8,5% έναντι του 8,6% τον Ιανουάριο. Ακόμη μεγαλύτερο σημείο προβληματισμού, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,6% έναντι του 5,3% τον προηγούμενο μήνα. «Αισθάνομαι σίγουρη ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2023, όσο ο πληθωρισμός θα παραμένει σε δυσχερώς υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Και αναμένω σχετικά καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με τη στασιμότητα του τελευταίου τριμήνου του 2022», δήλωσε. Η ίδια υπενθύμισε επίσης ότι «οι προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν ύφεση το 2023. Αναμένουμε θετική ανάπτυξη και αυξημένη δραστηριότητα σε βάθος έτους. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα». Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την ανάπτυξη, η Λαγκάρντ τόνισε: «Ο βασικός προβληματισμός μας είναι ο πληθωρισμός. Δεν θέλουμε να κλονίσουμε και να διαρρήξουμε την οικονομία. Δεν είναι αυτός ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι να καταστείλουμε τον πληθωρισμό».

Εν κατακλείδι, κατά τον προϊστάμενο οικονομολόγο και αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά θέματα στην ιταλική τράπεζα της UniCredit, Μάρκο Βάλι, που μίλησε στους Financial Times, τα τελευταία δεδομένα για το 8,5% του Φεβρουαρίου και το 5,6% του δομικού πληθωρισμού, που ενισχύθηκε, «ενδεχομένως να επηρεάσουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι τα μέλη της στο Δ.Σ. με επιρροή έχουν ευθέως διασυνδέσει την πορεία του κόστους χρήματος με τον δομικό πληθωρισμό και την εξέλιξή του».

Πηγή: kathimerini.gr