Τραγωδία στα Τέμπη: Οι βάρδιες στο σταθμαρχείο τη μέρα της τραγωδίας (vid)

Ποιες ήταν οι βάρδιες στο σταθμαρχείο τη μέρα της τραγωδίας

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι βάρδιες στο σταθμαρχείο τη μέρα της τραγωδίας (vid)

Φως στις συνθήκες και τα αίτια της χειρότερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα ελληνικά χρονικά επιχειρεί να ρίξει η ανακριτική διαδικασία.

Όπως αποκαλύπτεται, υπήρχε και δεύτερος σταθμάρχης στη βάρδια μέχρι τις 11 το βράδυ, αλλά έφυγε μισή ώρα νωρίτερα, στερώντας την πιθανότητα ένα δεύτερο μάτι να αντιληφθεί το λάθος.

Ο ρόλος του δεύτερου σταθμάρχη βάρδιας και τα κλειδιά στην έρευνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Καλαφάτη, ο δεύτερος σταθμάρχης φαίνεται πως έφυγε μισή ώρα νωρίτερα. Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στις 9:30 το βράδυ στο σταθμαρχείο Λάρισας και ξεκίνησε την βάρδια του στις 10 το βράδυ. Πριν από τις 11 το βράδυ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφυγε από το πόστο του ο απογευματινός σταθμάρχης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθεί και εκείνος να δώσει κατάθεση. Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναρρωτική άδεια ζήτησε ο προϊστάμενος του σταθμάρχη μετά το δυστύχημα κι έχει λάβει κλήση να καταθέσει και είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ρόλο – κλειδί στην έρευνα για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τόσο του 59χρονου κατηγορουμένου, όσο και του δεύτερου σταθμάρχη που η βάρδια του ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν την τραγωδία, θα παίξουν τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους.

Οι βάρδιες της μοιραίας ημέρας

Πρωινή: 6.00 – 15.00

Απογευματινή: 14.00 – 23.00

Βραδινή: 22.00 – 6.00

Το χρονικό και τα ερωτήματα που προκύπτουν από την μοιραία εντολή

Ώρα 23.05 βράδυ 28ης Φεβρουαρίου. Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης Λάρισας δίνει στο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Intercity 62 τη μοιραία εντολή. Έχει κρατήσει κλειδωμένη τη διαγώνιο 118Α και στέλνει το τρένο στην κάθοδο της διαδρομής για Θεσσαλονίκη. Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι αν γνώριζε ότι το στέλνει στην κάθοδο ή θεωρούσε ότι το έστελνε στην ανοδική τροχιά.

Μετά από λίγα λεπτά, στο σταθμαρχείο Λάρισας φτάνουν οι πρώτες σοκαριστικές πληροφορίες για φρικτή σύγκρουση με τραυματίες και νεκρούς. Ο 59χρονος σταθμάρχης καταλαβαίνει ότι έκανε ένα τραγικό λάθος.

Σύμφωνα με εργαζόμενους του σταθμαρχείου Λάρισας, ο 59χρονος γίνεται νευρικός, αγχώνεται, μπαινοβγαίνει στο κτίριο και λίγο πριν την προσαγωγή του λέει σε συνάδελφό του: «Την πάτησα», φέρεται να λέει ο σταθμάρχης πριν την προσαγωγή.

Πηγή: ertnews.gr