Θέλει η Κίνα να συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας;

Ο γίγαντας της Άπω Ανατολής κρατά αποστάσεις από μια οριστική λύση του προβλήματος

Θέλει η Κίνα να συνεχιστεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας;

Η Κίνα έχει εξελιχθεί εδώ και αρκετά χρόνια σε ρυθμιστή της παγκόσμιας γεωπολιτικής ισορροπίας. Η κινεζική πολιτική χαράσσεται με νηφαλιότητα και ευστοχία ή τουλάχιστον έτσι αποδεικνύεται στις περισσότερες από τις διεθνείς κρίσεις.

Πριν από ένα χρόνο πιθανολογούσαν όλοι πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ενθάρρυνε μια κινεζική παρέμβαση προς όφελος των Ρώσων συμμάχων της αλλά το Σινο-ρωσικό μέτωπο δεν λειτούργησε προς απογοήτευση ίσως του καθεστώτος του Πούτιν. Με άλλα λόγια, εκείνη η «άνευ όρων» συνοδοιπορία κατά της Δύσης, πριν από την έναρξη του πολέμου πέρυσι τον Φεβρουάριο, με φόντο τότε το Πεκίνο και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στην πράξη αποδείχθηκε κάθε άλλο παρά δεδομένη. Η στρατιωτική εμπλοκή της Κίνας στο Ουκρανικό ήταν απλά ένας ευσεβής Ρωσικός πόθος.

Στο μεταξύ μπαίνουμε στο δεύτερο χρόνο του πολέμου και οι Δυτικοί κατηγορούν την Κίνα ότι ετοιμάζεται να ενισχύσει στρατιωτικά την Ρωσία τη στιγμή που ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών διαφοροποιήθηκε από την πλειονότητα των υπολοίπων ΥΠΟΙΚ της G20, με την άρνησή του να υπογράψει κείμενο που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η κινεζική αντιπροσωπεία επέλεξε να απόσχει από ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Συνολικά 141 χώρες στήριξαν το σχετικό ψήφισμα, ζητώντας την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, ενώ 7 ψήφισαν κατά και 32 – μεταξύ αυτών και η Κίνα – προτίμησαν την αποχή.

Δημιουργείται πια και όχι άδικα η αίσθηση πως το καθεστώς του Πεκίνου επιθυμεί μια ήπια συνέχιση του πολέμου, προσδοκώντας να αντλήσει οικονομικά και στρατηγικά οφέλη από την αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.