Κωνσταντινούπολη: Γίγαντας με πήλινα πόδια

90000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη: Γίγαντας με πήλινα πόδια

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην ανατολική Τουρκία εκφράστηκαν φόβοι για μεγάλο σεισμό και στην Κωνσταντινούπολη.

Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, τότε οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές, όπως δηλώνει ο Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς 90.000 κτίρια στην Πόλη κινδυνεύουν άμεσα να καταρρεύσουν.

Ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εξήγησε ότι τον καιρό που ανέλαβε καθήκοντα διαπιστώθηκε ότι τα κτίρια που βρίσκονταν υπό κατάρρευση ήταν περίπου 50.000. «Ύστερα από νέες μελέτες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα ετοιμόρροπα κτίρια είναι περίπου 90.000, μεταξύ αυτών πολλά σπίτια και καταστήματα . Συνεπώς απαιτείται επείγουσα δράση».

Ο Ιμάμογλου γνωστοποίησε ακόμα ότι άλλα 317.000 κτίρια εξασφάλισαν κατασκευαστική "αμνηστία" από τις αρχές μολονότι δεν τηρούσαν τους αντισεισμικούς κανόνες και επέρριψε τ ευθύνες στην κεντρική διοίκηση (είναι γνωστή τοις πάσι η αντιπαλότητά του με τον Ερντογάν).

Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη υποβάλει αναλυτικό σχέδιο για τη σύσταση επιτροπής έκτακτης ανάγκης για τους σεισμούς. Σ' αυτό θα μετέχουν πολλοί φορείς από τα αρμόδια υπουργεία αλλά και εκπρόσωποι από την κάθε γειτονιά.

Πώς επηρεάζονται οι επικείμενες εκλογές

Υπό το φως αυτών των αποκαλύψεων οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία (αν και εφόσον πραγματοποιηθούν) αποκτούν διαφορετικό νόημα.

Στην Κωνσταντινούπολη, το κυβερνών AKP έχει χάσει τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας από το 2019, όταν στις δημοτικές εκλογές τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Κωνσταντινούπολη θριάμβευσαν οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.

Έκτοτε, ο Ιμάμογλου βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση για μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της Κωνσταντινούπολης.

Οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 14 Μάιου. Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της αναβολής για έξι μήνες, είναι πιθανά.