Δήμος Πειραιά: Υπερσύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό

Η εγκατάσταση παρέχει τη δυνατότητα διαχωρισμού των απορριμμάτων σε επιμέρους κατηγορίες, με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του δήμου στην ανακύκλωση

Δήμος Πειραιά: Υπερσύγχρονος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό

Στον υπερσύγχρονο και αναβαθμισμένο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό βρέθηκαν την Τετάρτη ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Παναγιώτης Ρέππας, μετά την πλήρη ανακαίνισή του, που εκσυγχρονίζει τον τρόπο αποκομιδής και διαχείρισης των αποβλήτων της πόλης.

Ο δήμος Πειραιά προχώρησε στην πλήρη αναβάθμιση της εγκατάστασης και στον εξοπλισμό της με σύγχρονα μηχανήματα, «με βασικό μέλημα», όπως επισημαίνεται από τον δήμο, «την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εν λόγω δραστηριότητας».

Με τη λειτουργία του πλήρους αναβαθμισμένου και εκσυγχρονισμένου Σ.Μ.Α., ο δήμος στοχεύει: Να μειώσει το συνολικό κόστος μεταφοράς των οικιακών απορριμμάτων που συλλέγει και μεταφέρει ο δήμος στον ΧΥΤΑ Φυλής, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό οικονομίες κλίμακας με μεγάλα οχήματα μεταφοράς. Επιπλέον, τα απορριμματοφόρα που διαθέτει ο δήμος Πειραιά, θα απασχολούνται αποκλειστικά για την αποκομιδή των απορριμμάτων προσφέροντας στους πολίτες βελτιωμένες υπηρεσίες (πχ περισσότερα δρομολόγια, καλύτερα ωράρια κλπ), ενώ ακόμη, ο στόλος δεν θα καταπονείται με την καθημερινή μετάβαση στον ΧΥΤΑ. Ένας πολύ σημαντικός στόχος του δήμου είναι και η εξοικονόμηση καυσίμων και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η παρούσα εγκατάσταση θα παρέχει τη δυνατότητα διαχωρισμού των απορριμμάτων σε επιμέρους κατηγορίες, με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων του δήμου στην ανακύκλωση και την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας. Η εν λόγω άλλωστε εγκατάσταση στοχεύει ώστε να αποτελέσει ένα πρότυπο Πράσινο σημείο, επισκέψιμο από τους πολίτες, αλλά και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σημείωσε πως «όποιος γνωρίζει την περιοχή, θυμάται έναν υποβαθμισμένο χώρο. Μέσα σε έναν χρόνο, δημιουργήσαμε έναν σύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων με εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αναβαθμίζοντας και εκσυγχρονίζοντας πλήρως τις υποδομές του. Ο δήμος Πειραιά μπαίνει σε μια νέα εποχή στην αποκομιδή και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Πειραιά δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες μονάδες ευρωπαϊκών κρατών. Με τη λειτουργία του Σ.Μ.Α., τα αποτελέσματα θα είναι θετικά και στην οικονομία και στη διαχείριση και σε όλους τους τομείς της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Επιπλέον, είναι σημαντικό και για τους εργαζόμενους της Καθαριότητας, καθώς θα δουλεύουν πλέον σε ένα καθαρό, σύγχρονο και οργανωμένο περιβάλλον. Το μόνο που απομένει είναι να γίνει μια δενδροφύτευση, ώστε να γίνει ακόμα πιο όμορφο το σημείο αυτό».

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Παναγιώτης Ρέππας, σε δήλωσή του, τόνισε: «Είναι ένα έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με μεγάλη συνεισφορά στη σωστή αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων της πόλης μας. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στον χώρο αυτόν θα συλλέγονται ανακυκλώσιμα είδη και θα γίνεται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων χωρίς να παραμένουν εκεί.

Μειώνουμε σημαντικά τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, γλιτώνουμε βλάβες, εξοικονομούμε πόρους, ενέργεια και εργατοώρες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, προστέθηκαν και τρία νέα press containers στα οποία αδειάζουν τα απορριμματοφόρα, δύο πολυμηχανήματα τύπου GCB τα οποία είναι αποκλειστικά για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, ενώ παράλληλα έχει γίνει μια μεγάλη προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή και γρηγορότερη αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη μας».

Δήμαρχος και αντιδήμαρχος περιηγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό, ενώ συνομίλησαν με τους εργαζόμενους.