Ερντογάν: «Ισχυροί σαν ατομικές βόμβες οι σεισμοί – Ξεκινάμε αμέσως την κατασκευή 30.000 κατοικιών»

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα.

Ερντογάν: «Ισχυροί σαν ατομικές βόμβες οι σεισμοί – Ξεκινάμε αμέσως την κατασκευή 30.000 κατοικιών»

Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας, οι χειρότεροι στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, ήταν “ισχυροί σαν ατομικές βόμβες”, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το αρχηγείο της AFAD (υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών) όπου βρέθηκε.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονται σε 35.418. Ο Ερντογάν είπε ότι περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τις πληγείσες περιοχές. Πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια στη νότια Τουρκία είναι πλέον μη κατοικήσιμα και υποστήριξε ότι “οποιαδήποτε χώρα θα αντιμετώπιζε τα ζητήματα που αντιμετωπίσαμε και εμείς σε μια τέτοια καταστροφή”.

Περίπου 13.208 άνθρωποι εξακολουθούν να λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Περισσότερες από 175.000 σκηνές, και 5.400 κοντέινερ έχουν στηθεί στις σεισμόπληκτες ζώνες.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να ανασυρθεί και ο τελευταίος εγκλωβισμένος στα χαλάσματα, σημειώνοντας ότι το έργο των σωστικών συνεργείων στις περιοχές αυτές βελτιώνεται μέρα με την ημέρα.

Όπως τόνισε, περίπου 250.000 στελέχη του κρατικού μηχανισμού διεξάγουν προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στη ζώνη του σεισμού.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι τα γκρεμισμένα κτίρια υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται οι αυστηροί κανονισμοί δόμησης.

Παράλληλα υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τη νότια περιοχή που επλήγη από τον σεισμό ως μέρος ενός μονοετούς σχεδίου. Η Τουρκία ξεκινά αμέσως την κατασκευή 30.000 κατοικιών στις αρχές του επόμενου μήνα, δήλωσε.

Πηγή: THETOC