Ο σεισμός στην Τουρκία «προσγείωσε» κτίριο πάνω σε αυτοκίνητα

Τα πολυώροφα κτίρια στην Τουρκία που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον διπλό φονικό σεισμό, έχουν προκαλέσει την οργή του λαού.

Ο σεισμός στην Τουρκία «προσγείωσε» κτίριο πάνω σε αυτοκίνητα

Σαθρά υλικά, μη συμμόρφωση με τον αντισεισμικό κανονισμό, κατασκευαστικές αυθαιρεσίες σε συνδυασμό με τους φονικούς σεισμούς των 7,8 και 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνετέλεσαν στο να θρηνεί η Τουρκία χιλιάδες θύματα στα ισοπεδωμένα κτήρια, με τις εκτιμήσεις των Αρχών να κάνουν λόγο και για τριψήφιο αριθμό νεκρών. Εικόνες από τους τόπους της τραγωδίας αποκαλύπτουν καθημερινά τις εγκληματικές παραλείψεις αλλά και την ισχύ των σεισμικών δονήσεων που «σήκωσαν στον αέρα» πολυκατοικίες και έριξαν πολυώροφα κτήρια σαν να ήταν τραπουλόχαρτα.

Έτσι, μετά την πολυκατοικία χωρίς θεμέλια που δεν γκρεμίστηκε αλλά έγειρε στο πλάι, viral έχει γίνει η εικόνα από ένα οίκημα στην τουρκική πόλη Αντιγιαμάν που στέκει μεν όρθιο, άλλα έχει μετατοπιστεί και επικαθίσει πάνω σε τρία παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Το αξιοσημείωτο, ότι τα ΙΧ, που δεν συνεθλίβησαν τελείως, λειτούργησαν ως κολώνες σταθεροποίησης του κτίσματος. Και αυτό το γεγονός είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες στην Τουρκία που αποκαλύπτει το μέγεθος των εγκληματικών κατασκευαστικών αυθαιρεσιών σε περιοχές που ήταν γνωστό ότι ήταν σεισμογενείς και κοντά στο ρήγμα της Ανατολίας.

Τα πολυώροφα κτίρια στην Τουρκία που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τον διπλό φονικό σεισμό, παίρνοντας μαζί τους χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έχουν προκαλέσει την οργή του λαού της Τουρκίας.

Ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξάνεται, με τις ελπίδες για τους εγκλωβισμένους μετά από οκτώ ημέρες να δείχνουν πια μάταιες. Άγνωστο είναι πόσοι ακριβώς είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια, που άφησε πίσω του ο σεισμός την ώρα που παίρνουν μπρος τα σκαπτικά μηχανήματα για να απομακρύνουν τα συντρίμμια και να ανασύρουν τα πτώματα.

Με την οσμή του θανάτου να πλανάται πάνω από τις πόλεις σε Τουρκία και Συρία ο κόσμος αντιδρά για την έλλειψη βοήθειας τις πρώτες ώρες της καταστροφής που ενδεχομένως θα μπορούσε να περιοριστεί αν είχαν τηρηθεί οι κανόνες αντισεισμικής προστασίας και δεν είχαν νομιμοποιηθεί ή αμνηστευθεί κατασκευαστικές αυθαιρεσίες.

Η τουρκική κοινωνία «βράζει» και θεωρεί την κυβέρνηση Ερντογάν υπεύθυνη για την ανείπωτη τραγωδία. Οι πολίτες ξεσπούν σε αποδοκιμασίες βλέποντας τους αξιωματούχους να επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές.

Στην επαρχία του Καχραμάνμαρας –με 1,1 εκατομμύριο κατοίκους πριν από την καταστροφή – που χτυπήθηκε από το τρομακτικό σεισμό οι σκηνές που εκτυλίσσονται εδώ και μία εβδομάδα παραπέμπουν σε δυστοπική ταινία: χαλάσματα παντού, φέρετρα αφημένα στην άκρη του δρόμου, ασθενοφόρα που μεταφέρουν άψυχα κορμιά ανθρώπων που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Σκηνές τρομακτικές για τα παιδιά που έζησαν τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32.000 άνθρωποι στην Τουρκία, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό.

Μια ακόμα τραγωδία, αυτή η υγειονομική, απειλεί τώρα τους επιζώντες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με παθήσεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικού ακόμα και χολέρα μια και οι βασικές υποδομές έχουν καταστραφεί και οι χιλιάδες νεκροί δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί.

Πηγή: ertnews.gr