Επιδότηση 150.000 ευρώ για βρεφονηπιακούς σε επιχειρήσεις

Επιδότηση έως και 150.000 ευρώ θα λάβουν 120 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φροντίδας βρεφών στις εγκαταστάσεις τους

Επιδότηση 150.000 ευρώ για βρεφονηπιακούς σε επιχειρήσεις

Επιδότηση έως και 150.000 ευρώ θα λάβουν 120 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φροντίδας βρεφών στις εγκαταστάσεις τους. Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις (https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr) άνοιξε στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, που μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων «τρέχει» το σχετικό πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυνατότητα συμμετοχής έχουν επιχειρήσεις με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις θα ενισχυθούν για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας των χώρων. Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για τη διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των. Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας. Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 150.000 ευρώ για κάθε μια από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και σε περίπου 107.000 ευρώ για κάθε μια από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής, με τον πρώτο να ξεκινάει άμεσα και τον δεύτερο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, μετά τις παρεμβάσεις στους δικαιούχους των βρεφονηπιακών σταθμών, τη διεύρυνση των γονικών αδειών και το πιλοτικό πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», σειρά έχει η δημιουργία 120 χώρων φροντίδας για μικρά παιδιά εργαζομένων σε ισάριθμες επιχειρήσεις, με στόχο την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. «Είμαστε δίπλα στην οικογένεια και το αποδεικνύουμε καθημερινά, ασκώντας κοινωνική πολιτική στην πράξη», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας Μαρία Συρεγγέλα.

πηγή: «Κ»