Τουρκία: Δεκάδες νεκροί και παγιδευμένοι μετά από ισχυρό σεισμό (vid)

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Τουρκία: Δεκάδες νεκροί και παγιδευμένοι μετά από ισχυρό σεισμό (vid)

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επαρχίες της νότιας και της νοτιοανατολικής Τουρκίας εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος έπληξε τα ξημερώματα την περιοχή και τομείς της γειτονικής Συρίας, έκαναν γνωστό αυτοδιοικητικοί αξιωματούχοι.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν εν μέρει ή ολοσχερώς.

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτίρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Bίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους. Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ