ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 169 νεκρούς από Covid - Σε ύφεση η τριδημία

Τι προκύπτει από τα δεδομένα της εβδομαδιαίας έκθεσης του ΕΟΔΥ για την τριδημία γρίπης, κορονοϊού και RSV. Αναλυτικά τα ποσοστά, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ανά λοίμωξη.

ΕΟΔΥ: Εβδομάδα με 169 νεκρούς από Covid - Σε ύφεση η τριδημία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την εβδομάδα από τις 23 έως και τις 29 Ιανουαρίου (εβδομάδα 4/2022) ανακοίνωσε, σήμερα, Πέμπτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Γρίπη

Κανένας νέος θάνατος δεν καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις αρχές Οκτωβρίου είναι 17.

Την ίδια στιγμή, ακόμη 2 άτομα νόσησαν βαριά και χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ με γρίπη συνολικά 57 άτομα.

Η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.

Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, αναλύθηκαν στα 2 κέντρα αναφοράς 257 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης εκ των οποίων τα 252 (98%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 5 (2%) ήταν στέλεχος τύπου Β.

Από τα 251 στελέχη τύπου Α, τα 241 (96%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 10 (4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κορονοϊός

Ακόμα 168 (168 την περασμένη εβδομάδα) θάνατοι ασθενών με Covid καταγράφηκαν τη συγκεκριμένη εβδομάδα, ενώ 153 άτομα είναι

διασωληνωμένα σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για Covid-19 ήταν 1.112 (1. 535 την περασμένη εβδομάδα) και ο επταήμερος μέσος όρος είναι 159 εισαγωγές την ημέρα, δηλαδή μείωση 28% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 της μετάλλαξη Όμικρον εξακολουθεί να είναι η συχνότερη.

Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5 της Όμικρον.

H υποπαραλλαγή CH.1.1 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 27% των στελεχών ΒΑ.2, ενώ ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB με ποσοστό 13%.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η θετικότητα παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).

Την τελευταία εβδομάδα ανιχνεύθηκαν 7 δείγματα RSV.

Πηγή: news247.gr