Σύνταγμα: Πραγματοποιούν διαδήλωση τα σωματεία των καλλιτεχνών (vid)

Τα καλλιτεχνικά σωματεία πραγματοποιούν διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Σύνταγμα: Πραγματοποιούν διαδήλωση τα σωματεία των καλλιτεχνών (vid)

Διαδήλωση πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη (2/2) στο κέντρο της Αθήνας, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές/σπουδάστριες καλλιτεχνικών σχολών, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες, Τετάρτη (1/2).

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου, υποβαθμίζοντας όχι μόνο το επίπεδο σπουδών αλλά και τα εργασιακά δικαιώματά τους, έχουν κηρύξει στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. , σωματεία του ΥΠΠΟΑ, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων, καλώντας στις συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ αντιδρώντας στη μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (31/1) η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή την τροπολογία που είχε εξαγγείλει το Σάββατο ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, κατά την οποία προανήγγειλε ""νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου", ενώ δεσμεύτηκε για δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.

Πηγή: news247.gr