Πληθωρισμό 7,2% τον Ιανουάριο «βλέπει» στην Ελλάδα η Eurostat

Η αποκλιμάκωση αποδίδεται στη μείωση του κόστους της ενέργειας – Προβληματίζουν οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Πληθωρισμό 7,2% τον Ιανουάριο «βλέπει» στην Ελλάδα η Eurostat

Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού δείχνουν οι εκτιμήσεις της Eurostat για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη συνολικότερα για τον Ιανουάριο του 2023, γεγονός που προκαλεί βελτίωση των προσδοκιών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάτι που αποτυπώθηκε και στον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος σημείωσε την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών.

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται κατά βάση στις μειώσεις των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, με την Ελλάδα να έχει σχεδόν μηδενικό ενεργειακό πληθωρισμό τον Ιανουάριο (0,3% σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat). Την ίδια ώρα, πάντως, οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων συνεχίζονται, φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στη… μεταχρονολογημένη μετακύλιση στις τιμές καταναλωτών των επιβαρύνσεων που είχαν οι προμηθευτές στο κόστος παραγωγής. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες οφείλεται, βεβαίως, σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι πλέον βάση αναφοράς είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία είχαν ήδη εμφανιστεί ισχυρές πληθωριστικές τάσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2022 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είχε διαμορφωθεί σε 6,2%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκε στην Ελλάδα σε 7,2%, που αποτελεί τον έκτο χαμηλότερο μεταξύ 18 χωρών της Ευρωζώνης (σ.σ. δεν ανακοινώθηκαν εκτιμήσεις για τη Γερμανία και τη Σλοβενία). Σε μηνιαία βάση η Eurostat εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 0,5%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 σε 8,5% από 9,2% τον Δεκέμβριο του 2022. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην ετήσια αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 17,2% έναντι ετήσιας αύξησης 25,5% τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ την ίδια ώρα καταγράφηκε μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων (14,1% έναντι 13,8% τον Δεκέμβριο), όπως επίσης και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (6,9% έναντι 6,4% τον Δεκέμβριο).

«Παρά την τάση μείωσης, ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως σε κρίσιμες κατηγορίες όπως τα τρόφιμα, και οι συνθήκες πίεσης στα νοικοκυριά και στην αγορά παραμένουν», επισημαίνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι η άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων μειώνει και την απαισιοδοξία. Ετσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στις 104,9 μονάδες από 103,5 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2022, άνοδος που προέρχεται κυρίως από τη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία στις 107,4 μονάδες (από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο). Η καλύτερη εικόνα στη βιομηχανία αποτυπώνεται και στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (δείκτης PMI), ο οποίος διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες από 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο. Στον κλάδο των κατασκευών ο δείκτης αυξήθηκε στις 104,8 μονάδες, στο λιανεμπόριο στις 106,9 μονάδες, ενώ στις υπηρεσίες υποχώρησε στις 93 μονάδες.

πηγή: «Κ»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110