Κιλκίς: Εκτός φυλακής με κάθειρξη 7,5 ετών ο πατέρας που σκότωσε τον γιο του

Κάθειρξη 7,5 ετών και εκτός φυλακής 73χρονος που σκότωσε τον 43χρονο γιο του στο Κιλκίς. Γιατί αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στον ηλικιωμένο πατέρα.

Κιλκίς: Εκτός φυλακής με κάθειρξη 7,5 ετών ο πατέρας που σκότωσε τον γιο του

Σε συνολική ποινή κάθειρξης 7,5 ετών, καταδικάστηκε με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, 73χρονος ο οποίος, ύστερα από καβγά, πυροβόλησε και σκότωσε με κυνηγετική καραμπίνα τον 43χρονο γιο του.

Το δικαστήριο, τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία με πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πράξη την οποία όμως τέλεσε, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των δικαστών, καθ’ υπέρβαση των νομίμων ορίων της άμυνας.

Στον κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε ότι ωθήθηκε στο έγκλημα λόγω της προηγούμενης ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος (ελαφρυντικό), και αποφασίστηκε η κατ’ οίκον έκτιση της επιβληθείσας ποινής.

«Είχα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα με σκότωνε»

Όπως προέκυψε από την αποδεικτική διαδικασία, το 43χρονο θύμα αντιμετώπιζε ψυχιατρικής φύσης προβλήματα και επιπλέον υπήρξε χρόνιος χρήστης ουσιών. Καταθέτοντας στη δίκη μέλη της οικογένειας τον περιέγραψαν ως βίαιο και επικίνδυνο άτομο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε η μητέρα του, στο παρελθόν την είχε περιλούσει με πετρέλαιο και την πυρπόλησε με συνέπεια να υποστεί εγκαύματα στο σώμα της. «Είχα συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα με σκότωνε» ανέφερε η γυναίκα, η οποία αναγκάστηκε για δέκα χρόνια να ζήσει μακριά από το γιο της για να γλιτώσει – όπως σημείωσε – από τα βίαια ξεσπάσματά του.

«Οι γονείς μου τράβηξαν του Χριστού τα Πάθη» τόνισε κατά την εξέταση της η μία εκ των δύο αδελφών του θύματος. «Τα παιδιά μου δεν τα ήξερε, ήταν επικίνδυνος. Θα σκότωνε αθώες ψυχές. Εάν ζούσε σε άλλη οικογένεια θα ήταν νεκρός» κατέθεσε η ίδια, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της προς τον πατέρα της. Στο πλευρό του 73χρονου τάχθηκε και η άλλη κόρη του, μεταφέροντας διάφορα περιστατικά βίας σε βάρος των γονιών της.

Υπό τις παραπάνω συνθήκες οι καβγάδες ήταν σχεδόν καθημερινοί παρότι ο 43χρονος δεν ζούσε στο ίδιο σπίτι, αλλά πήγαινε συχνά στο πατρικό του. Ύστερα από έναν ακόμη καβγά, για ασήμαντη αφορμή, το θύμα ξυλοφόρτωσε τον κατηγορούμενο πατέρα του, μόνο που ο 73χρονος αυτή τη φορά – όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο – πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα, πυροβολώντας μία φορά εναντίον του γιου του με συνέπεια να τον τραυματίσει θανάσιμα.

«Βρισκόμουν σε άμυνα» απολογήθηκε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Κινήθηκε εναντίον μου, φωνάζοντας “θα σε σφάξω… και θα σε πετάξω από το παράθυρο”». «Αγαπούσα το παιδί μου, εκείνη την ώρα ένιωσα σαν να σκότωνα τον εαυτό μου» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου – η οποία τον οδηγεί εκτός φυλακής καθώς αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι το Εφετείο – οι δύο κόρες του έπεσαν στην αγκαλιά του 73χρονου πατέρα τους.

naftemporiki.gr