Οι τελευταίες στιγμές πριν από την πτώση του Phantom (vids)

Θρήνος στην Αρκαδία για τον 29χρονο «ιπτάμενο», στο «κόκκινο» η αγωνία για τον 31χρονο κυβερνήτη του αεροσκάφους που κατέπεσε στην Ανδραβίδα

Οι τελευταίες στιγμές πριν από την πτώση του Phantom (vids)

Κορυφώνεται η αγωνία για τον κυβερνήτη του F-4 Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 29χρονος συγκυβερνήτης Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, βυθίζοντας στη θλίψη τον τόπο καταγωγής του την Αρκαδία.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου κυβερνήτη Ευστάθιου Τσιτλακίδη θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση στην περιοχή επιχειρούν 1 C-130, 1 Super Puma, 1 S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του ΛΣ.

«Δήλωσε την Ικάρων πρώτη και πέθανε 29 χρονών»

Συγκλονισμένος είναι και ο πατέρας του 29χρονου πιλότου που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Ο 29χρονος καταγόταν από την Τρίπολη, όπου τέλειωσε το Λύκειο και πέρασε στη Σχολή Ικάρων. Καταγόταν από τα Δολιανά Αρκαδίας. Η οικογένεια έχει δύο ακόμη παιδιά, το ένα βρίσκεται στην Αμερική.

«Ήρθε το Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι έφυγε. Μας χαιρέτισε κανονικά… «γιατί φεύγεις νωρίς του λέω», «φεύγω, γιατί το πρωί πετάω». Πέταξε και τέλος», είπε αρχικά ο πατέρας του 29χρονου στην ΕΡΤ μην μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Του έλεγα εγώ «κάνε το δικό μου επάγγελμα, θα βρεις έτοιμη δουλειά να δουλέψεις, δεν θα ταλαιπωρηθείς στη ζωή σου». «Όχι πατέρα, μου λέει, θα δηλώσω την Ικάρων πρώτη». Τη δήλωσε πρώτη και πέθανε 29 χρονών… Και καταστραφήκαμε όλοι», συμπλήρωσε.

Πώς έγινε η τραγωδία στην Ανδραβίδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Μάλιστα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του o Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας.

Οι τελευταίες στιγμές πριν την πτώση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ το F-4 εκτελούσε πτήση σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος, σε πολύ χαμηλό ύψος στα 100-150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου.

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές του F-4 πρόλαβαν και ειδοποίησαν για βλάβη και έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Όλες οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος θα διευκρινιστούν από την έρευνα που θα πραγματοποιήσει η ειδική επιτροπή.

Πηγή: in.gr