Αφγανιστάν: Όλες οι γυναίκες της χώρας κινδυνεύουν με διωγμό

Όλες οι γυναίκες του Αφγανιστάν κινδυνεύουν, και επισήμως πλέον, με διωγμό και κατά συνέπεια δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα στην Ευρώπη, λόγω της καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους από το καθεστώς Ταλιμπάν.

Αφγανιστάν: Όλες οι γυναίκες της χώρας κινδυνεύουν με διωγμό

Οι περιορισμοί που επέβαλε το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν, σημαίνουν πως όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν διωγμό και κατά συνέπεια δικαιούνται γενικά καθεστώς προσφύγων στην Ευρώπη, έκρινε χθες, Πέμπτη (26/1), ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

Η εκτίμηση του οργανισμού βασίζεται στα εντεινόμενα μέτρα καταστολής στο Αφγανιστάν, που απαγορεύουν ή περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία και στην εργασία, την ελευθερία της κίνησης και την ελευθερία της έκφρασης.

Διατυπώθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης του οργανισμού για το Αφγανιστάν, η οποία συντάχθηκε σε συντονισμό με κράτη της ΕΕ.

Οι 27 απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις του EUAA όταν χειρίζονται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, θύμισε εκπρόσωπος του οργανισμού, διευκρινίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να προσφέρουν άσυλο σε όλες τις Αφγανές που το ζητούν, καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και κατά περίπτωση.

Πηγή: News247.gr