Περού: «Δικαιοσύνη» απαιτούν συγγενείς των θυμάτων - Έκκληση να σταματήσει η αστυνομική βία

Συνολικά 57 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που σαρώνουν το Περού, με τους 46 από αυτούς να είναι θύματα της αστυνομικής βίας. Οι συγγενείς των θυμάτων απαιτούν δικαιοσύνη ενώ στις διαδηλώσεις κυριαρχεί το σύνθημα "Ντίνα φόνισσα!".

Περού: «Δικαιοσύνη» απαιτούν συγγενείς των θυμάτων - Έκκληση να σταματήσει η αστυνομική βία

Συγγενείς θυμάτων της κρατικής βίας κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων στο Περού απαιτούν "δικαιοσύνη" από την κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, στην οποία προσάπτουν την ευθύνη για τουλάχιστον 46 από τους θανάτους σε 50 ημέρες διαδηλώσεων.

"Το μόνο που ζητάω είναι δικαιοσύνη. Δεν ζητάω βοήθεια, διότι κανένας δεν θα μου ξαναφέρει τον αδερφό μου πίσω", δήλωσε η Μαρία Σαμιγιάν, αδελφή του γιατρού Μάρκο Αντόνιο Σαμιγιάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις διαδηλώσεις στην πόλη μεταλλείων Χουλιάκα, κοντά στην Πούνο.

Σε αυτή τη φτωχή, νότια περιοχή των Άνδεων, συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις επιβολής της τάξης και διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο την 9η Ιανουαρίου είχε απολογισμό 18 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου αστυνομικού που κάηκε ζωντανός.

"Κάθε μέρα έχω την αίσθηση πως πεθαίνω κι εγώ. Δεν μπορώ να ζήσω πια", είπε η κυρία Σαμιγιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDDHH). Ο αδελφός της, γιατρός, 31 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα καθώς προσέφερε φροντίδες σε τραυματίες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στους δρόμους στη Χουλιάκα.

Οι πόλεις Χουλιάκα και Πούνο, 1.350 χιλιόμετρα και πλέον νότια από την πρωτεύουσα Λίμα, μετατράπηκαν σε θέατρο των πιο βίαιων και πιο πολύνεκρων διαδηλώσεων.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ταυτόχρονα, στη Λίμα, δεκάδες λεωφορεία και εκατοντάδες διαδηλωτές άρχιζαν να συγκεντρώνονται χθες Πέμπτη (26/1) για νέα μαζική κινητοποίηση.

Διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα "Ντίνα φόνισσα!" κρατώντας πλακάτ και πανό με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση της αρχηγού του κράτους. Οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα οδοφράγματα σε όλη τη χώρα προκαλούν πλέον ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων και οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση τις τιμές βασικών προϊόντων.

Αφού παρουσίασε έκθεση με τίτλο "Πενήντα ημέρες καταστολής στο Περού: Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", η εθνική συντονίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα κάλεσε να λάβει τέλος η αστυνομική βία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ειδικά στις περιοχές των Άνδεων, στο νότο, τις πιο φτωχές, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού στηρίζει τον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο.

"Ζούμε επίπεδα καταστολής άνευ προηγουμένου στην περουβιανή δημοκρατία. Μιλάμε για 57 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η Ντίνα Μπολουάρτε, ανάμεσά τους 46 που έπεσαν θύματα εξωδικαστικών δολοφονιών από την αστυνομία και τον στρατό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Μαρ Πέρες.

Σύμφωνα με χτεσινή καταμέτρηση των Αρχών, υπήρχαν συνολικά 88 οδοφράγματα που κράταγαν κλειστούς δρόμους σε 8 από τις 25 περιφέρειες της χώρας. Τα μπλόκα προκαλούν ελλείψεις βασικών ειδών και καυσίμων, για τα οχήματα και οικιακή χρήση. Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις Άνδεις με τη Λίμα έχει κλείσει, με εκατοντάδες φορτηγά να έχουν αποκλειστεί.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ταραχές στο Περού ξέσπασαν αφού ο αριστερός πρώην πρόεδρος Καστίγιο, που κατηγορήθηκε πως επιχείρησε "πραξικόπημα" ανακοινώνοντας πως διαλύει το Κογκρέσο καθώς αυτό ετοιμαζόταν να τον αποπέμψει, παύθηκε από τα καθήκοντά του και συνελήφθη την 7η Δεκεμβρίου.

Η κυρία Μπολουάρτε, η αντιπρόεδρος του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο που τον διαδέχθηκε, κατάγεται από τις Άνδεις κι εξελέγη με το ίδιο κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι διαδηλωτές τη χαρακτηρίζουν "προδότρια".

Η κρίση αντανακλά το πελώριο χάσμα ανάμεσα στην πολιτική και οικονομική ελίτ της πρωτεύουσας και τον φτωχό πληθυσμό των επαρχιών, όπου πολλοί υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Καστίγιο, στην εκλογική νίκη του οποίου είδαν κάτι σαν εκδίκηση για την περιφρόνηση και τον ρατσισμό των ελίτ, ειδικά απέναντι στους αυτόχθονες.

Πηγή: News247.gr