Πολλά προβλήματα από τη βροχή σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε η χώρα την Πέμπτη αλλά και τα ξημερώματα της Παρασκευής, με σωρεία προβλημάτων σε Αττική και περιφέρεια. Απεγκλωβισμοί, διακοπές ρεύματος και σωρεία προβλημάτων σε πολλές περιοχές. Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία.

Πολλά προβλήματα από τη βροχή σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες κλήσεις στην πυροσβεστική

Την "παράλυση" σχεδόν ολόκληρης της χώρας προκάλεσε το κύμα της κακοκαιρίας που συνεχίζει να επελαύνει, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε πολλά σημεία, όπως και στην Αττική που επίσης "πνίγηκε" από τα πολύ ισχυρά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια της Πέμπτης.

Στην πρωτεύουσα προκλήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ αρκετοί δρόμοι "φράκαραν", με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία να υπάρχουν ακόμη και εγκλωβισμοί οδηγών, ενώ οι κάτοικοι έλαβαν και μήνυμα από το 112.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας και από αρκετές ακόμη περιοχές της περιφέρειας, με τις καταιγίδες να προκαλούν διακοπές ρεύματος, ζημιές και πλημμύρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στα Γρεβενά, λόγω της έντονης χιονόπτωσης σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές στις Κιτριές Μεσσηνίας, με ρέμα να υπερχειλίζει, καλύπτοντας τα πάντα, με λάσπες. Στη Ζάκυνθο δρόμοι, σπίτια και καταστήματα καλύφθηκαν από τα νερά της βροχής και οι αρχές απεγκλώβισαν δεκάδες Ρομά από καταυλισμό.

Στην Καλαμάτα σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες από χτύπημα Κεραυνού. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Στη Μεσσηνία ρέμα πέρασε μέσα από το χωριό Κιτριές. Ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα που γέμισαν από λάσπες και φερτά υλικά.

Και η Χαλκιδική στη δίνη της κακοκαιρίας. Από νωρίς το πρωί εκχιονιστικά μηχανήματα έδιναν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο σε όλη τη Χαλκιδική.

Από τη νύχτα ασταμάτητα έπεφτε το χιόνι στα Γρεβενά. Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του βάρους του χιονιού, επτά τοπικές κοινότητες στον ορεινό όγκο των Γρεβενών έμειναν για κάποιες ώρες χωρίς ρεύμα με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να παλεύουν για να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός ενώ ισχυρή σύσταση γίνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας.

Η ισχυρή βροχόπτωση πάντως συνεχίζεται στο ανατολικό τόξο, με τις καταιγίδες να πλήττουν τη Σάμο και άλλες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Απεγκλωβισμοί και αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική

Λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων, συνοδεία ισχυρών ανέμων, με χαλαζοπτώσεις, καθώς και με χιονοπτώσεις, από την Τετάρτη, 25-01-2023, έως και σήμερα, Παρασκευή, 27-01-2023 και Ω/06:00, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 422 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Συγκεκριμένα:

•Στην Περιφέρεια Αττικής, 210 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 127 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία

•Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 25 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 23 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

•Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 50 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 29 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

•Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 100 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 52 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

•Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 15 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 8 περιπτώσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων

•Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 22 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 14 περιπτώσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων

Κανονικά τα σχολεία στην Αττική

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, τα σχολεία της Αττικής αναμένεται να λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, Παρασκευή, ύστερα και από σχετική επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη.

"Τα παιδιά θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Παρασκευή" ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης, "καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κοπάσουν τις επόμενες ώρες".

Κλειστά σε Δωδεκάνησα και Ζάκυνθο

Κλειστά θα παραμείνουν, ωστόσο, τα σχολεία στα Δωδεκάνησα, με αποφάσεις που εξέδωσαν όλοι οι δήμαρχοι, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων.

Νωρίτρερα, είχε αποσταλεί προειδοποιητικό μήνυμα 112 στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, συνιστώντας την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, όσο διαρκεί η κακοκαιρία που χτυπά τη χώρα.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν για μια ακόμα ημέρα όλα τα σχολεία της Ζακύνθου, με απόφαση του δημάρχου, Νικήτα Αρετάκη, εξαιτίας των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Ο κ. Αρετάκης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Τη διακοπή των μαθημάτων την Παρασκευή 27/01/2023 για προληπτικούς λόγους σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2501/10/95-α απόφαση Αστυνομικής Δ/νσης Ζακύνθου στους Παιδικούς Σταθμούς και στο σύνολο των σχολείων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ζακύνθου. Η υλοποίηση των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου θα γίνει με τηλεκπαίδυεση σύμφωνα με εισήγηση της Δ/νσης».

πηγή: News247.gr