Επίσημο: Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει Leopard στην Ουκρανία

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες - συμμάχους προέβη η Γερμανία

Επίσημο: Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει Leopard στην Ουκρανία

Σε επίσημη ανακοίνωση ότι θα αποστείλει τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, αλλά και πως θα δώσει «πράσινο φως» για αντίστοιχη αποστολή τους από χώρες – συμμάχους προέβη σήμερα το μεσημέρι η Γερμανία.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν άμεσα δύο τάγματα με Leopard στην Ουκρανία, με το Βερολίνο, ως πρώτο βήμα, να αποστέλλει 14 τανκς.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, με τη Γερμανία να αναλαμβάνει τις μεταφορές, αλλά και τα πυρομαχικά.

Η απόφαση της Γερμανίας ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Ισπανία και η Νορβηγία, να αποστείλουν Leopard στην Ουκρανία.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν αυξηθεί οι πιέσεις στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς να στείλει τανκς και να επιτρέψει σε άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Αρχικώς το Βερολίνο εμφανιζόταν επιφυλακτικό για την αποστολή τανκς στην Ουκρανία.

«Αυτή η απόφαση ακολουθεί τη γνωστή μας γραμμή για υποστήριξη της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας ανέφερε ο Ο. Σολτς σε δήλωσή του, μιλώντας για συντονισμό σε διεθνές επίπεδο.

Σημειώνεται ότι, εντός της ημέρας, οι ΗΠΑ αναμένεται να εγκρίνουν την αποστολή αρμάτων Abrams.

Η αποστολή σημαντικών αριθμών αρμάτων τέτοιου τύπου στον ουκρανικό στρατό είναι πιθανό να ενισχύσει ουσιαστικά τις ένοπλες δυνάμεις της αμυνόμενης χώρας στον πόλεμο, που έχει κλείσει 11 μήνες, και να βοηθήσει τις χερσαίες δυνάμεις του Κιέβου στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέχουν ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας.

Η Ουάσιγκτον αίρει τις γερμανικές επιφυλάξεις

Νωρίτερα, το Politico έκανε λόγο για στροφή 180 μοιρών από πλευράς Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν αποκλείεται να συνιστά και κρίσιμη στιγμή για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεδομένης της ισχύος, της ποσότητας και της ικανότητας των γερμανικών αρμάτων που θα παραλάβει το Κίεβο.

Επιπλέον και οι ΗΠΑ αποστέλλουν «σημαντικό αριθμό» τεθωρακισμένων αυξημένης ικανότητας, ικανοποιώντας και αυτές το πάγιο αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για άμεση και πολυάριθμη άφιξη δυτικών αρμάτων. «Δεν μιλάμε για 5, 10 ή 20 άρματα», είπε σε πρόσφατο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός ηγέτης. To CNN έκανε συγκεκριμένα λόγο για «περίπου 30 άρματα» που θα στείλουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνούνται να επιβεβαιώσουν την αποστολή των αρμάτων Μ1 Abrams, αλλά δύο πηγές τόνισαν στο πρακτορείο Reuters ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της ημέρας.

Ετσι φτάνει στο τέλος της και η αντιπαράθεση εβδομάδων μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με τον βαθμό στον οποίον θα ενισχύεται η Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, αφού κάμπτεται πλέον η αντίσταση της Γερμανίας που είχε οδηγήσει στην καθυστέρηση της αποστολής αρμάτων στο Κίεβο.

Το Βερολίνο αντιστεκόταν εδώ και καιρό στην αποστολή των Leopard 2, θέλοντας η Ουάσιγκτον να κάνει το πρώτο βήμα για την αποστολή βαρέων τεθωρακισμένων. Τώρα, η επικείμενη ανακοίνωση των ΗΠΑ άνοιξε τον δρόμο για τον Ολαφ Σολτς να ολοκληρώσει αυτή τη στροφή 180 μοιρών και να ανακοινώσει την αποστολή του εξοπλισμού, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστικός στο πεδίο της μάχης.

Οπότε η άρση των επιφυλάξεων εντός των ΗΠΑ για πιο ενεργή ανάμιξη στη ρωσοουκρανική σύρραξη ουσιαστικά αίρει και τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, επισημαίνει το Politico.

Η ρωσική αντίδραση

Βεβαίως οι κινήσεις της δυτικής συμμαχίας μόνο απαρατήρητες δεν περνούν από τη Μόσχα, που ευλόγως ανησυχεί ότι όχι μόνο έχει χάσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης αλλά μπορεί να κινδυνεύσει να χάσει και τα παρανόμως κεκτημένα του 2014, δηλαδή τον άτυπο έλεγχο μέρους του Ντονμπάς και την πολύτιμη γεωστρατηγικά χερσόνησο της Κριμαίας.

Ηδη η Ρωσία δηλώνει ότι τυχόν νέα αποστολή αρμάτων υπέρ του ουκρανικού στρατού θα συνιστά «ξεκάθαρη πρόκληση» εκ μέρους της Δύσης, με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να λέει αυτή την εβδομάδα ότι η δυτική συμμαχία συμμετέχει απροκάλυπτα στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχοντας στείλει τα ίδια της τα όπλα. «Θα καούν και αυτά τα άρματα, όπως και τα προηγούμενα» ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου στα νέα που έρχονται από τη Δύση.

Ωστόσο, πέρα από τα λόγια, η Μόσχα δεν έχει και πολλά περιθώρια αντίδρασης αφού, παρά τις απειλές ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση αποτελούν νόμιμο στόχο πυραυλικών επιθέσεων, ο ουκρανικός στρατός προμηθεύεται κανονικά κάθε είδους -πλέον- στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση, ενώ τα ρωσικά πυρά επιλέγουν να πλήττουν ενεργειακές δομές ή και αμάχους σε αστικές δομές.

Το πρόβλημα της παράδοσης

Αυτό δεν σημαίνει ότι η παράδοση των αρμάτων αυτών θα αποτελεί εύκολη διαδικασία – το αντίθετο μάλιστα. Οπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα στοχεύσει δρόμους, σιδηροδρόμους ή χώρους στάσης για το υλικό καθώς μεταφέρεται στην πρώτη γραμμή στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, απαιτεί αυτό που αξιωματούχοι και ειδικοί περιέγραψαν ως μυστικές πομπές, συνήθως κρυμμένες στο σκοτάδι ή μεταμφιεσμένες, ώστε να αποφύγουν τυχόν ρωσική επίθεση.

Οι ειδικοί περιγράφουν τη διαδικασία μεταφοράς των πυρομαχικών και οχημάτων στη ζώνη σύγκρουσης σαν ένα παιχνίδι της γάτας με ποντίκι, που κερδίζει η Ουκρανία.

«Κανείς δεν ξέρει, δημοσίως, πώς συμβαίνει αυτό» είπε στους Τάιμς ο Χάινριχ Μπράους, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που συμμετέχει τώρα στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Δεν είμαι σίγουρος καν αν οι πρωτεύουσες γνωρίζουν λεπτομερώς τι γίνεται – αλλά τα καταφέρνουν».

Με πληροφορίες από Reuters, Politico, The New York Times, Euronews, CNN, «Κ»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110