Τσαβούσογλου: «Περιμένουμε την έγκριση των F-16 από τις ΗΠΑ»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει από τις ΗΠΑ να εγκρίνουν την αγορά των F-16.

Τσαβούσογλου: «Περιμένουμε την έγκριση των F-16 από τις ΗΠΑ»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε -πριν από τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον-, ότι αναμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να εγκρίνουν την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία «σύμφωνα με τα κοινά στρατηγικά μας συμφέροντα».

Κορυφαίοι πολιτικοί του αμερικανικού Κογκρέσου, μεταξύ αυτών και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, αντιτίθενται στην πώληση των εν λόγω αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία παρά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συνάντηση των κ.κ. Μπλίνκεν και Τσαβούσογλου ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον γύρω στις 9 το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), με την ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων να είναι πλούσια, βαριά και ακανθώδης.

Οι Τούρκοι θα ήθελαν, από την πλευρά τους, να ανοίξει ο δρόμος για την αγορά νέων F-16 από τις ΗΠΑ καθώς και για την αναβάθμιση του στόλου των F-16 που ήδη βρίσκονται στην κατοχή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Θα ήθελαν, επίσης, η Ουάσιγκτον να μετακινηθεί πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις αναφορικά με τους Κούρδους της Συρίας τους οι Αμερικανοί μεν στηρίζουν αλλά οι Τούρκοι αποκηρύσσουν ως «τρομοκράτες».

Η διοίκηση Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, θα ήθελε η τουρκική εθνοσυνέλευση να επικυρώσει το συντομότερο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και να ρίξει τους τοξικούς τόνους που δημιουργούν τριγμούς εντός της Συμμαχίας, ενώ προφανώς παραμένει και το αγκάθι των ρωσικών S-400 που βρίσκονται στην κατοχή της Τουρκίας.

Πηγή: kathimerini.gr