Ενεργειακή κρίση: Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Την καλύτερη στόχευση και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης συζήτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Ενεργειακή κρίση: Σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης στην Ε.Ε.

Την καλύτερη στόχευση και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης συζήτησαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς οι συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι καλύτερες από τις αναμενόμενες, ενώ βοηθάει στην κατεύθυνση αυτή και η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας.

Για «παράθυρο ευκαιρίας» τις επόμενες εβδομάδες μίλησε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς οι τιμές πέφτουν και για πολλά κράτη-μέλη λήγουν μέτρα στήριξης το πρώτο τρίμηνο. Τα μέτρα, είπε ο Ιταλός επίτροπος, πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα και σταδιακά να εξαλειφθούν. Αυτό θα βοηθήσει στο να μη δημιουργούνται πληθωριστικές πιέσεις.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, όπως προκύπτει από τους προϋπολογισμούς των κρατών ανέρχεται φέτος σε 1% του ΑΕΠ, έναντι 1,3% πέρυσι, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο. Αν συνεχιστούν όλο τον χρόνο, τότε το κόστος θα φτάσει το 2% του ΑΕΠ και αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όλο το πρώτο εξάμηνο και υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε χθες ότι οι ενδεχόμενες αποφάσεις του Eurogroup δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Αλλωστε, πρόσθεσε, αν διατηρηθούν οι χαμηλές τιμές της ενέργειας, θα είναι πιο εύκολο να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί στήριξης και θα φτάσουμε στο τέλος της κρίσης.

Τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένα και σταδιακά να εξαλειφθούν, δήλωσε ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο κ. Τζεντιλόνι υποστήριξε, εξάλλου, ότι πολιτικά θα είναι ευκολότερο για τις κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης αν ληφθεί μια συλλογική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού των κρατών-μελών.

Σε ανάλογο πνεύμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου είπε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα και να ληφθούν αποφάσεις για το εύρος των μέτρων στήριξης. Ευχαρίστησε, εξάλλου, τη Γαλλία και την Ολλανδία που παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις. Οπως τόνισε ο κ. Ντόνοχιου, η ευρωπαϊκή οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική το 2022, η ανάπτυξη φαίνεται πως ξεπερνάει τις προβλέψεις, θα είναι πάνω από 2%, ενώ καλές επιδόσεις σημειώθηκαν και στην απασχόληση.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του ΕSM Πιερ Γκραμένια συμφώνησε και αυτός ότι τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα και στον σωστό χρόνο.

Ο κ. Γκραμένια είπε ότι θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις επόμενες 15 μέρες.

«Στο ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει», δήλωσε, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οπως είπε, «η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις, αποδεικνύεται ότι έχει ισχυρή ανθεκτικότητα και διαθέτει ισχυρές προοπτικές. Εχουμε πετύχει υψηλό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και εκτιμάται ότι φέτος θα έχουμε τρεις φορές υψηλότερο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με σχέδιο και δημοσιονομική υπευθυνότητα, αλλά κρατώντας, διατηρώντας και ενισχύοντας τα ταμειακά δια-θέσιμα της χώρας».

πηγή: «Κ»