Έλον Μασκ - Twitter: Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για τη «χασούρα» των 182 δις

Ο Έλον Μασκ μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες χάρη στη μεγαλύτερη απώλεια προσωπικής περιουσίας στην ιστορία, με την αγορά του Twitter.

Έλον Μασκ - Twitter: Μπήκε στο βιβλίο Γκίνες για τη «χασούρα» των 182 δις

Το όνομα του Έλον Μασκ πρόκειται να μπει στα βιβλία των Ρεκόρ Γκίνες εξαιτίας μίας πρωτοφανούς… αποτυχίας. Την Παρασκευή η επιτροπή δήλωσε ότι το 2022, ο συνιδρυτής της Tesla έχασε 182 δισεκατομμύρια δολάρια, η μεγαλύτερη απώλεια προσωπικής περιουσίας στην ιστορία.

Η επιτροπή των Ρεκόρ Γκίνες ανέφερε ότι το ακριβές νούμερο είναι «σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί» και πως ο υπολογισμός βασίζεται σε εκτίμηση του Forbes.

Πρόσθεσε επίσης ότι άλλες πηγές αναφέρουν ότι ο Έλον Μασκ θα μπορούσε να έχει χάσει ακόμη και 200 δισ. δολάρια.

Ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Twitter παίρνει τον ατυχή τίτλο από τον Ιάπωνα επενδυτή τεχνολογίας Μασαγιόσι Σον, ο οποίος είχε θέσει το προηγούμενο ρεκόρ απώλειας 58,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2000.

Εκτός από το ρεκόρ Γκίνες, η απώλεια αυτής της αμύθητης περιουσίας είχε ως αποτέλεσμα ο Μασκ να μην είναι πλέον ο πλουσότερος άνθρωπος στον κόσμο, δίνοντας τη σκυτάλη στον Μπερνάρ Αρνό, τον ιδρυτή της πολυεθνικής LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), που δραστηριοποιείται στον τομέα των ειδών πολυτελείας. Η καθαρή αξία του Arnault εκτιμάται σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταραχώδης χρονιά

Η χασούρα του Μασκ έρχεται μετά από μια ταραχώδη χρονιά. Η Tesla γνώρισε πτώση-ρεκόρ 65% στην τιμή της μετοχής της το 2022. Ωστόσο, παρά τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους, τις ανταγωνιστικές απειλές και τον κίνδυνο ότι μια ύφεση θα επιβραδύνει τη ζήτηση, η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων εξακολουθεί να έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 389 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χάρη στη ραγδαία άνοδό της το 2020 και το 2021.

Να θυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2021 η Tesla, είδε την κεφαλαιοποίησή της να σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ., εντασσόμενη έτσι στο κλαμπ τεχνολογικών κολοσσών, όπως οι Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet (Google). Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα μοντέλα της καλύπτουν ένα πολύ μικρό μερίδιο της αγοράς αυτοκινήτου.

Ερχόμενοι στο σήμερα όμως οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του εδάφους που τις χώριζε από την Tesla στην ηλεκτροκίνηση. Με τον ανταγωνισμό να οξύνεται και τη μία κρίση να διαδέχεται την άλλη στην παγκόσμια οικονομία, η εταιρεία προσφέρει στους καταναλωτές στις ΗΠΑ έκπτωση 7.500 δολαρίων στα δύο δημοφιλέστερα μοντέλα της, ενώ φέρεται να ετοιμάζεται να μειώσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Σανγκάης.

Πόνος στο Twitter

Επίσης τον περασμένο Νοέμβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Μασκ πούλησε ακόμη 3,95 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του Twitter – παρά την υπόσχεση ότι δεν θα το έκανε. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναφέρει πως για να αγοράσει το Twitter είχε δώσει πολλά από τα χρήματα που είχε βάλει στην άκρη.

Πηγή: kathimerini.gr