Κινέζος Πρέσβης: Απορρίπτουμε κάθε μέτρο για τον Covid που λαμβάνεται για πολιτικούς λόγους

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις χώρες της Ευρώπης από τους Κινέζους ταξιδιώτες και άρα πρέπει να άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, υποστήριξε ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα. Δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΝΟΤΑΜ της Ελλάδας. Αύξηση της αεροπορικής κίνησης από Κίνα προς τη χώρα μας.

Κινέζος Πρέσβης: Απορρίπτουμε κάθε μέτρο για τον Covid που λαμβάνεται για πολιτικούς λόγους

Δύο μέρες μετά το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας, μετά από σχεδόν 3 χρόνια σκληρών μέτρων για την πανδημία και με πολιτική μηδενικού Covid, οι δεκάδες εκατομμύρια ταξιδιώτες της γιγάντιας ασιατικής χώρας ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Η χώρα μας υιοθετώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ανακοινώσει ότι θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα για όλους τους επιβάτες που φτάνουν από Κίνα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν αρνητικό τεστ Covid 48 ωρών, ενώ θα πραγματοποιούνται και έλεγχοι κατά την άφιξη τους.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική ΝΟΤΑΜ, η οποία προφανώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες, όμως η Κινεζική πλευρά δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια της για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εφαρμόζουν διάφορες χώρες.

Ο εθνικός αερομεταφορέας της Κίνας η Air China, έχει ήδη ξεκινήσει τα δρομολόγια της από Πεκίνο αλλά και από Σαγκάη – για πρώτη φορά – προς και από Αθήνα και έδωσε χτες συνέντευξη τύπου, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Αθήνα.

Ο κ. Xiao Junzheng δήλωσε με έμφαση ότι «οι μεταλλάξεις της Covid που τώρα επικρατούν στην Κίνα, έχουν εκδηλωθεί στην Ευρώπη εδώ και καιρό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ευρωπαϊκές χώρες από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη χώρα μας. Επίσημα απορρίπτουμε κάθε περιοριστικό μέτρο που λαμβάνεται για πολιτικούς λόγους και η Κινεζική πλευρά πιστεύει ότι όλες τις χώρες που έχουν λάβει τέτοια μέτρα, θα πρέπει να τα απομακρύνουν και να επιτρέψουν την ελεύθερη ανταλλαγή ταξιδιωτών».

Ο ίδιος μίλησε για τη συνεργασία που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2022 με τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ένα «Κοινό πρόγραμμα δράσης» για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής προβολής των δύο χωρών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Σημειώνεται ότι το κοινό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη συνεργασία στους τομείς της Εθνικής τουριστικής προβολής, στις Ειδικές Μορφές Τουρισμού, στην Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση και τις Τουριστικές επενδύσεις.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Junzheng, η Ελλάδα και η Κίνα έχουν τεράστιες προοπτικές συνεργασίας, καθώς η χώρα μας έχει πλούσιο τουριστικό προϊόν και υψηλού επιπέδου επαγγελματίες.

Αναλύοντας στοιχεία είπε ότι το 2019, τη χρονιά πριν την πανδημία, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 155 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό από Κινέζους ταξιδιώτες, με τα 7 εκατομμύρια από αυτά να γίνονται στην Ευρώπη. «Στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά ήρθαν 300.000 Κινέζοι, από την Σαγκάη, το Πεκίνο και από άλλες 8 από τις κυριότερες πόλεις της χώρας», επεσήμανε ο Κινέζος Πρέσβης, τονίζοντας ότι το 80% αυτών προτίμησαν τα οργανωμένα πακέτα για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Όπως εξήγησε, τα ελληνικά νησιά, τα προτιμούν οι νέοι κινέζοι, ενώ τα νεαρά ζευγάρια νιώθουν πραγματικά υπερήφανα να κάνουν το γάμος τους στη Σαντορίνη.

Ο κ. Junzheng δήλωσε ότι η επιτυχία της Ελλάδας να ανακτήσει τα νούμερα του τουρισμού της το 2022, είναι ένα παράδειγμα για την Κίνα και έφερε το μέλλον και την εμπιστοσύνη για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ήταν δε ιδιαίτερα κάθετος μιλώντας για την έξαρση της πανδημίας αυτή τη στιγμή στην Κίνα.

«Πρόσφατα κάποιες χώρες έχουν αποφασίσει περιοριστικά μέτρα για τον Covid, όπως αρνητικά τεστ, για τους επισκέπτες που προέρχονται από την Κίνα. Η Κίνα όμως δεν έχει κανένα μέτρο για όσους εισέρχονται στη χώρα. Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων Covid αυτή τη στιγμή είναι υψηλά, όμως τα σοβαρά περιστατικά είναι περιορισμένα. Το 92% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ έχουν κάνει την τέταρτη δόση πάνω από το 90%», είπε ο κ. Junzheng, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα και η Κίνα δεν συνεργάζονται μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς όπως οι επενδύσεις, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 εκατομμύρια Κινέζοι που ανήκουν στη μεσαία τάξη και το νούμερο αναμένεται να διπλασιαστεί στα 800 εκατ. Αυτό θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση ανάμεσα στις δύο χώρες. Πιστεύω ότι το νέο δρομολόγιο από Σανγκάη προς Αθήνα θα δώσει μια νέα ώθηση στην κοινή μας συνεργασία μας στον τουρισμό», κατέληξε ο Κινέζος Πρέσβης στην Αθήνα.

Δύο απευθείας πτήσεις την εβδομάδα από Κίνα

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απευθείας πτήσεις της Air China από Πεκίνο και Σαγκάη προς Αθήνα, αρχικά με μια πτήση από την κάθε πόλη την εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας στην Ελλάδα κ. Heyun Fam η συχνότητα των πτήσεων θα αυξηθεί, καθώς θα αυξάνεται η ζήτηση, ενώ τόνισε ότι θα ήθελαν περισσότερους Έλληνες να ταξιδέψουν στην Κίνα, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είναι πολλοί.

Αναφορικά με τα ταξιδιωτικά περιοριστικά μέτρα της Ελλάδας προς τους ταξιδιώτες από Κίνα, είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ενώ αυτή την εβδομάδα οι πτήσεις είχαν μεγάλη αύξηση επιβατών. «Δεν βλέπουμε μείωση ούτε από τις άλλες χώρες που έχουν επιβάλει ταξιδιωτικά περιοριστικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Fam.

Το προφίλ του Κινέζου που ταξιδεύει στην Ελλάδα

Μιλώντας για το προφίλ των Κινέζων τουριστών που ταξιδεύουν στη χώρα μας, η διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του αεροδρομίου της Αθήνας κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου, είπε ότι το 2019, τη χρονιά πριν από την πανδημία, η Κινεζική αγορά κατέγραψε σημαντική αύξηση στις απευθείας αφίξεις κατά 21%, ακολουθώντας το 22% που είχε σημειωθεί το 2018.

Μάλιστα μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη των απευθείας πτήσεων από Κίνα προς Ελλάδα της Air China το 2017, η κίνηση διπλασιάστηκε. Η Κινεζική αγορά μπήκε στις πρώτες 20 αγορές εισερχόμενων τουριστών του Ελ. Βενιζέλος το 2018, φτάνοντας τη 15η θέση το 2019. Η κα. Παπαδοπούλου εξήγησε ότι το 81% των κινέζων που έρχονται στη χώρα μας, ταξιδεύει για διακοπές και το 16% για επαγγελματικούς λόγους. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 38 έτη, εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και πραγματοποιούν την κράτηση τους 3 μήνες νωρίτερα.

Πηγή: News247.gr