Πόλεμος Ουκρανία: Αιματηρή πυραυλική επίθεση σε αγορά στο Χάρκοβο

Πυραυλική επίθεση σε αγορά χωριού έξω από το Χάρκοβο στην βορειοανατολική Ουκρανία.

Πόλεμος Ουκρανία: Αιματηρή πυραυλική επίθεση σε αγορά στο Χάρκοβο

Στόχος πυραυλικής επίθεσης έγινε την Δευτέρα (9/1) μια αγορά στο χωριό Σεφτσένκοβε, έξω από το Χάρκοβο στην βορειοανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί άλλοι να τραυματιστούν.

Σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία της περιφέρειας αναφέρει πως «ο ρωσικός στρατός διέπραξε άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια κατά του άμαχου πληθυσμού. Ένα παιδί τραυματίστηκε, δύο γυναίκες σκοτώθηκαν».

Πρόσθεσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου, επικαλούμενη προκαταρκτικές πληροφορίες ότι η επίθεση προήλθε από ένα σύστημα αεράμυνας S-300 στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Η επαλήθευση αυτών των αναφορών δεν κατέστη δυνατή από ανεξάρτητα μέσα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Χάρκοβο, Ολεγκ Σινεγκούμποφ, δήλωσε στο Telegram πως δύο ακόμα οικισμοί, το Κουπιάνσκ και το Τσουχούιβ, δέχτηκαν επίσης επίθεση.

«Ο εχθρός βομβάρδισε τους οικισμούς των περιοχών Τσουχούιβ και Κουπιάνσκ με πυροβολικό, άρματα μάχης και όλμους», σημείωσε.

«Στο Κουπιάνσκ, ως αποτέλεσμα εχθρικών χτυπημάτων, υπέστησαν ζημιές κτήρια κοινής ωφέλειας, ξέσπασε φωτιά. Στο χωριό Vovchansky Khutory, στην περιοχή Τσουχούιβ, ένα ιδιωτικό κτήριο κατοικιών καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς», πρόσθεσε.

«Δύσκολη» η κατάσταση σε Μπαχμούτ και Σολεντάρ

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην στρατηγικής σημασίας πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, αλλά και στην κοντινή Σολεντάρ, όπου σύμφωνα με την υφυπουργό Άμυνας Χάνια Μαλιάρ, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί βρίσκονται σε «δύσκολη» κατάσταση.

Η διατήρηση του ελέγχου της Σολεντάρ και της Μπαχμούτ, που απέχουν περίπου 14 χιλιόμετρα, θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προστασία των αμυντικών γραμμών της Σλοβιάνσκ και της Κραματόρσκ, πόλεων της ανατολικής Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Η κατάληψή τους θα ισοδυναμούσε με την κατάκτηση ολόκληρου του Ντονμπάς, στόχου που έθεσε η Ρωσία όταν ξεκινούσε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

«Αυτή τη στιγμή (η κατάσταση) είναι δύσκολη στη Σολεντάρ», αναγνώρισε η κυρία Μαλιάρ, εξηγώντας πως ο ρωσικός τακτικός στρατός και μισθοφόροι της εταιρείας Βάγκνερ εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις.

Ρώσοι μπλόγκερ που παρακολουθούν συστηματικά τις εξελίξεις έκαναν λόγο για διάτρηση των ουκρανικών αμυνών στη Σολεντάρ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από τα μέρη.

Πηγή: CNN.gr