Τα σημαντικότερα διαστημικά γεγονότα του 2022

Σημαντικά γεγονότα από τους τομείς της Αστροφυσικής και της Διαστημικής.

Τα σημαντικότερα διαστημικά γεγονότα του 2022

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους! Παρακάτω θα θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2022 στην Αστροφυσική και τη Διαστημική!

Απρίλιος 2022: Χάρη στις νέες παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου TESS, σπάσαμε το φράγμα των 5.000 επιβεβαιωμένων εξωπλανητών! Πλέον γνωρίζουμε πάνω από 5.200 εξωπλανήτες όλων των ειδών, σε μια μεγάλη ποικιλία πλανητικών συστημάτων.

Απρίλιος 2022: Η εξερεύνηση του Άρη έφτασε σε νέα "κορυφή", καθώς το rover Perseverance έφτασε στο δέλτα αρχαίου ποταμού στον Άρη. Επίσης, το ελικόπτερο Ingenuity συνέχισε τις δοκιμαστικές πτήσεις στον κόκκινο πλανήτη σημειώνοντας ρεκόρ ταχύτητας και απόστασης που διένυσε. Συνολικά, μέσα στο 2022 ο αριθμός πτήσεων στον Άρη έφτασε τις 37!

Η πορεία του Perseverance στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.
Εικόνα: NASA/JPL

Μάιος 2022: Φωτογραφήθηκε η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας! Χάρη σε μια παγκόσμια προσπάθεια, είδαμε επιτέλους τον περίφημο Τοξότη Α*, δηλαδή την κεντρική μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από εμάς.

Ο Τοξότης A*
(Φωτογραφία: Event Horizon Telescope, ESO)

Ιούνιος-Ιούλιος 2022: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb άρχισε να παρατηρεί το Σύμπαν δίνοντάς μας τα πρώτα δεδομένα και τις πρώτες πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες του, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Αστροφυσική και την Κοσμολογία. Μεταξύ άλλων, κατάφερε να διεισδύσει σε νέφη σκόνης και αερίων αποκαλύπτοντας γιγάντιες εκτάσεις αστρογένεσης, εντόπισε για πρώτη φορά διοξείδιο του άνθρακα σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη, ανακάλυψε κάποιους από τους αρχαιότερους γαλαξίες, φωτογράφισε έναν αστέρα στα πρώτα στάδια της γέννησής του, φωτογράφισε τον Τιτάνα κ.α. Όμως, τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα του τηλεσκοπίου έρχονται, μιας και αναμένουμε αρκετά νέα papers βασισμένα στα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του τηλεσκοπίου!

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας από το James Webb. Σύνθετη φωτογραφία στο μέσο και στο κοντινό υπέρυθρο.
Φωτογραφία: NASA/ESA/CSA James Webb Space Telescope

Σεπτέμβριος 2022: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δοκιμή Πλανητικής Άμυνας! Το σκάφος DART προσέκρουσε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον αστεροειδή Δίμορφο, μεταβάλλοντας την τροχιά του γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή Δίδυμο. Επιτέλους, η ανθρωπότητα φαίνεται να έχει ένα σχέδιο προστασίας του πλανήτη απέναντι στο καταστροφικό ενδεχόμενο της πτώσης ενός μεγάλου μετεωρίτη!

Η πρόσκρουση του DART στον αστεροειδή Δίμορφο
Φωτογραφία: NASA/JHU-APL

Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022: Εκτοξεύθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αποστολή Artemis 1, η οποία προσέγγισε και ξεπέρασε τη Σελήνη, φτάνοντας στη μέγιστη απόσταση που έχει φτάσει ποτέ σκάφος ικανό να φιλοξενήσει ανθρώπους. Το σκάφος Orion, το σύστημα υποστήριξης European Service Module και ο πύραυλος SLS λειτούργησαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανδρωμένη εξερεύνηση αλλά και τη δημιουργία βάσης στη Σελήνη. Οι επανδρωμένες αποστολές Artemis ΙΙ και ΙΙΙ σχεδιάζονται για το 2024 και 2025.

Η Σελήνη από το σκάφος Orion
Φωτογραφία: NASA

Δεκέμβριος 2022: Δεν εμπίπτει στην Αστροφυσική, αλλά είναι κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για την ανθρωπότητα: πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο για πρώτη φορά πυρηνική σύντηξη με πλεόνασμα ενέργειας! Εάν ο άνθρωπος καταφέρει να τιθασεύσει και να κάνει αυτήν την τεχνολογία προσιτή, η ανθρωπότητα θα εισέλθει σε μια νέα εποχή.

Δεκέμβριος 2022: Ανακαλύφθηκε η κοντινότερη μαύρη τρύπα στη Γη, σε απόσταση 1.560 ετών φωτός από εμάς, στο διπλό σύστημα Gaia BH1.

Ας ευχηθούμε το 2023 να έχει πολλές και σημαντικές εξελίξεις στους τομείς της Αστροφυσικής και της Διαστημικής! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία!

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα αστρονομικά νέα.

Πηγή: astronio.gr