ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»

Η ισχυρή χιονοθύελλα συνεχίζει να πλήττει τις ΗΠΑ με 60 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. 

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 60 νεκροί από τη «χιονοθύελλα του αιώνα»

Στους 60 ανέρχονται ήδη οι νεκροί σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες από το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα εν μέσω Χριστουγέννων, με δεκάδες νεκρούς ακόμη και στη Νέα Υόρκη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τη χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος στη Νέα Υόρκη, καθώς η ακραία χιονοθύελλα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους μόνο στην περιοχή της πόλης Μπάφαλο, της δεύτερης μεγαλύτερης της πολιτείας, και άφησε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους χωρίς ρεύμα, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Με το χιόνι να συνεχίζει να πέφτει πάνω σε περισσότερα από 1,2 μέτρα που έχουν ήδη πέσει στο Μπάφαλο από τότε που άρχισε η χιονοθύελλα την Παρασκευή, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Υόρκης αποτέλεσε το επίκεντρο μιας καταιγίδας που ο κυβερνήτης της πολιτείας χαρακτήρισε «επική, που συμβαίνει μια φορά μέσα στη ζωή» καιρική καταστροφή.

Ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θανάτων που σχετίζονται με την καταιγίδα ανέβηκε σε 27 στο Μπάφαλο και στην υπόλοιπη κομητεία Έρι τη Δευτέρα, από 13 το προηγούμενο βράδυ. Τα θύματα περιελάμβαναν περιπτώσεις ανθρώπων που βρέθηκαν σε όχθες χιονιού και σε αυτοκίνητα ή που πέθαναν από καρδιακό στρες ενώ απομάκρυναν χιόνι, δήλωσε το στέλεχος της κομητείας Μαρκ Πόλονκαρτς.

Η κομητεία εξέδωσε προειδοποίηση ότι η υπερβολική προσπάθεια για φτυάρισμα βαρέος, υγρού χιονιού μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στην πλάτη και καρδιακή προσβολή.

Τουλάχιστον 60 ζωές έχουν χαθεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του NBC News, από ένα μέτωπο ισχυρότατου παγετού και μεγάλης καταιγίδας που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών για μέρες, νότια μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό.

Το ιστορικό αυτό σύστημα καταιγίδων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα με τα ταξίδια σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων, καθηλώνοντας επιβάτες καθώς χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Η ευρύτερη περιοχή του Μπάφαλο, στην άκρη της λίμνης Έρι κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, επλήγη περισσότερο, με 127 εκατοστά χιονιού να καταγράφονται στο αεροδρόμιο του Μπάφαλο.

Πηγή: kathimerini.gr