Ουγγαρία: Η ΕΕ «παγώνει» κονδύλι 22 δισεκατομμυρίων λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παγώνει» κονδύλι 22 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία, έως ότου ο Βίκτορ Ορμπάν λύσει τα ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ουγγαρία: Η ΕΕ «παγώνει» κονδύλι 22 δισεκατομμυρίων λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πλήγμα για τον Όρμπαν, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπλοκάρει σχεδόν το σύνολο των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ των κονδυλίων συνοχής που προορίζονται για την Ουγγαρία, για το 2023, έως ότου η χώρα λύσει τα ζητήματα σχετικά με το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Όρμπαν έχει αναγκαστεί να ακυρώσει γενναιόδωρες επιδοτήσεις που θα ενίσχυαν την πολιτική του στήριξη, ήδη από την περίοδο που η ΕΕ είχε προειδοποιήσει για το πάγωμα της επιπλέον οικονομικής βοήθειας. Τότε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πέρασαν το 10%. Τα κονδύλια της ΕΕ τροφοδότησαν την οικονομία και βοήθησαν τον Ούγγρο Πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία.

«Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν τη χορήγηση των κονδυλίων η Επιτροπή δεν μπορεί να καταβάλει τις σχετικές δαπάνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Στέφαν Ντε Κέρσμακερ σε μήνυμά του την Παρασκευή.

Η Κομισιόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον “νόμο για την προστασία των παιδιών” που απαγορεύει την «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας ή της αλλαγής φύλου σε ανήλικους, ο οποίος έχει προκαλέσει επικρίσεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

«Οι κίνδυνοι για την ακαδημαϊκή ελευθερία και το δικαίωμα στο άσυλο – πεδία στα οποία η δεξιά κυβέρνηση του Όρμπαν έχει επανειλημμένα συγκρουστεί με τις φιλελεύθερες, πολυπολιτισμικές αξίες της ΕΕ – εξακολουθούν επίσης να υφίστανται», σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ουγγαρία αγωνίζεται να συγκρατήσει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην ΕΕ, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει καταγγείλει το υπουργικό συμβούλιο του Όρμπαν για πειράματα στην οικονομία με την επιβολή πλαφόν τιμών στα πάντα, από βασικά είδη διατροφής μέχρι επιτόκια στεγαστικών δανείων.

“Η Ουγγαρία βρίσκεται σήμερα σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση και εξαρτάται από αυτά τα χρήματα”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν στην εφημερίδα Der Standard. “Φαίνεται ότι η οικονομική πίεση είναι πιο αποτελεσματική. Αν αυτό βοηθά στη βελτίωση των συνθηκών για το κράτος δικαίου, αυτό είναι σωστό”.

Το φιορίνι, το οποίο κατρακύλησε σε χαμηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο λόγω της ανησυχίας ότι η Ουγγαρία μπορεί να μην είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στα κονδύλια που της έχουν χορηγηθεί από την ΕΕ, διαπραγματευόταν πάντως σήμερα 0,1% ενισχυμένο στα 400,41 ανά ευρώ την Παρασκευή.

naftemporiki.gr