Έλον Μασκ - Twitter: Στάση πληρωμών και αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων

Σε στάση πληρωμών για ενοίκια γραφείων και ταξίδια προχώρησε το twitter υπό τον Έλον Μασκ. Αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων που κατέκριναν τη νέα διοίκηση.

Έλον Μασκ - Twitter: Στάση πληρωμών και αναστολή λογαριασμών δημοσιογράφων

Από τη μέρα που γύρισε σελίδα το Twitter και πέρασε στα χέρια του Ελον Μασκ, ίσως να απέκτησε και μια νέα στρατηγική για να μειώσει τα κόστη: απλά… να παραλείπει πληρωμές.

Η εταιρεία δεν έχει πληρώσει ενοίκιο για κάποια γραφεία της, καθώς και για τα γραφεία όπου στεγάζεται η έδρα της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, εδώ και αρκετές εβδομάδες καθώς προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τις μισθώσεις της, όπως γράφουν οι New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εταιρεία αρνείται να πληρώσει λογαριασμό σχεδόν 200.000 δολαρίων για ιδιωτικές πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά στην ανάληψη των ηνίων από τον Μασκ.

Οι πληρωμές που δεν γίνονται αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσπάθειας να μειωθούν τα κόστη στην εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Μασκ απέλυσε σχεδόν το μισό προσωπικό του Twitter αμέσως μόλις έγινε CEO. Πρώην υπάλληλοι παραπονέθηκαν τον Νοέμβριο ότι η εταιρεία έπρεπε να τους αποζημιώσει για δαπάνες που έκαναν όσο ήταν ακόμα εργαζόμενοι στο Twitter. Τώρα στελέχη ψάχνουν αν μπορούν να αρνηθούν να καταβάλουν αρκετές πληρωμές σε αυτούς που απολύθηκαν, μεταδίδουν οι New York Times..

Το Twitter δεν απάντησε στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Παράλληλα, ο Μασκ έδωσε εντολή στους εργαζόμενους να μειώσουν δαπάνες ύψους ενός δισ. δολαρίων στις υποδομές ΙΤ, όπως πχ οι έξτρα servicers που συνήθιζε η εταιρεία να έχει σε λειτουργία τις ώρες αιχμής.

Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter ζήτησε επίσης από τους υπαλλήλους να επανεξετάσουν τις συμφωνίες της εταιρείας με προμηθευτές και συνεργάτες — συμπεριλαμβανομένης της τακτικής παρακράτησης πληρωμής , ανέφεραν οι New York Times τον περασμένο μήνα. Αυτό μπορεί να επεκταθεί και στην παρακράτηση των πληρωμών ενοικίων από το Twitter: ορισμένοι ιδιοκτήτες προσφέρθηκαν να αφήσουν την εταιρεία να τερματίσει τη μίσθωση με αντάλλαγμα την καταβολή μειωμένης πληρωμής, αλλά η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αρνήθηκε.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία σπάνια έβγαζε κέρδη ακόμη και πριν την αναλάβει ο Μασκ, είναι αντιμέτωπη τώρα με σημαντική οικονομική πίεση. Πολλές εταιρείες διέκοψαν τις διαφημιστικές τους δαπάνες εν μέσω των απολύσεων και της πιο αυστηρής προσέγγισης στον έλεγχο περιεχομένου.

Για να κάνει τα πράγματα χειρότερα, ο Μασκ πήρε δάνεια 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία εξαγοράς του Twitter, επιβαρύνοντας την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την πληρωμή τόκων ετησίως.

Το Twitter ανέστειλε τους λογαριασμούς γνωστών δημοσιογράφων

Το Twitter μπλόκαρε τους λογαριασμούς αρκετών γνωστών δημοσιογράφων των ΗΠΑ οι οποίοι κάλυπταν δημοσιογραφικά την εταιρεία αλλά και τον νέο ιδιοκτήτη της Έλον Μασκ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το νέο αφεντικό της της πλατφόρμας υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι έκαναν doxxing – αποκάλυπταν δηλαδή την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο και την οικογένειά του.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ρεπόρτερ από έντυπα όπως η Washington Post, οι New York Times, το Mashable και το CNN ανέφεραν ότι είχαν αποκλειστεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ότι τα tweets τους δεν ήταν πλέον ορατά. Ο Μασκ είπε ότι τα εν λόγω προφίλ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Αμερικανός αθλητικός και πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας Κιθ Όλμπερμαν, αφορούσαν άτομα που είχαν δημοσιεύσει την τοποθεσία του σε πραγματικό χρόνο, επισημαίνοντας ότι αυτό ισοδυναμούσε «βασικά με συντεταγμένες δολοφονίας».

«Δεν ενημερώθηκα εκ των προτέρων. Δεν έχω κάποιο λάβει κάποιο email ούτε η εταιρεία επικοινώνησε μαζί μου για τον λόγο της αναστολής», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των New York Times Ράιαν Μακ μέσω νέου λογαριασμού. Δημοσίευσε ένα στιγμιότυπο οθόνης από την εφαρμογή λέγοντας ότι έχει τεθεί σε οριστική αναστολή. «Κάνω ρεπορτάζ για το Twitter, τον Έλον Μασκ και τις εταιρείες του. Και θα συνεχίσω να το κάνω», πρόσθεσε.

Ο Μασκ στη συνέχεια έκανε μια δημοσκόπηση μεταξύ των ακολoύθων του για το πότε πρέπει να ξεμπλοκάρει τους λογαριασμούς. Το αποτέλεσμα της «κάλπης» ήταν η άρση της αναστολής των λογαριασμών. Ο Μασκ προχώρησε στη διεξαγωγή και δεύτερης δημοσκόπησης με λιγότερες επιλογές με τα αποτελέσματα να κλίνουν πάλι προς την άρση των περιορισμών. «Κάνετε doxxing, μπλοκάρεστε, τέλος της ιστορίας, αυτό είναι», είπε ο Μασκ λίγο μετά την πρώτη του δημοσκόπηση.

«Μπλόκο» και στο Mastodon

Νωρίτερα το Twitter είχε μπλοκάρει και το Mastodon, το οποίο είχε δημοσιεύσει έναν σύνδεσμο που οδηγούσε σε λογαριασμό στη δική του υπηρεσία, ο οποίος παρακολουθεί το ιδιωτικό τζετ του Μασκ.

Την Τετάρτη, το Twitter είχε αναστείλει πολλά προφίλ που παρακολουθούσαν τοποθεσίες ιδιωτικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του ιδιοκτήτη του. Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ο οποίος τάσσεται υπέρ της απόλυτης ελευθερίας του λόγου, έγραψε στον λογαριασμό του πως «οι κανόνες του doxxing ισχύουν για τους δημοσιογράφους όπως και για όλους τους άλλους».

Ο Μασκ μέσω ανάρτησής του ανέφερε ότι οι αναστολές των λογαριασμών προήλθαν από τους νέους κανόνες της πλατφόρμας που απαγορεύουν τους ιχνηλάτες ιδιωτικών τζετ, απαντώντας σε tweet του Μάικ Σολάνα, αντιπροέδρου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Founders Fund, ο οποίος σημείωσε ότι οι ανεσταλμένοι λογαριασμοί είχαν δημοσιεύσει συνδέσμους για ιχνηλάτες τζετ σε άλλους ιστότοπους.

Η κίνηση έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την επίσημη αλλαγή πολιτικής του Twitter σχετικά με τους λογαριασμούς που παρακολουθούν τις πτήσεις ιδιωτικών τζετ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του νέου ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

«Το να με επικρίνεις όλη την ημέρα είναι απολύτως εντάξει, αλλά το να κάνεις doxx την τοποθεσία μου σε πραγματικό χρόνο και να θέσω σε κίνδυνο την οικογένειά μου δεν είναι», πρόσθεσε σε άλλο tweet ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

«Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε όλοι να ευχαριστήσουμε τον Μασκ είναι ότι αποδεικνύει, μέρα με τη μέρα, πόσο επικίνδυνο (και αυτοκαταστροφικό) είναι να συγκεντρώνεται τόση μεγάλη εταιρική δύναμη στα χέρια μερικών μεγιστάνων της Silicon Valley», ανέφερε σχετικά ο Πόλ Μπάρετ, αναπληρωτής διευθυντής του NYU Stern Center for Business and Human Rights.

Το CNN, ρεπόρτερ του οποίου ήταν στη «μαύρη λίστα» του Μασκ, απάντησε λέγοντας ότι «η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή των λογαρισμών ορισμένων δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του Ντόνι Ο’ Σάλιβαν του CNN, είναι ανησυχητική αλλά δεν προκαλεί έκπληξη. Η αυξανόμενη αστάθεια του Twitter θα πρέπει να προκαλεί απίστευτη ανησυχία σε όλους όσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επανεκτιμήσουμε τη σχέση μας με βάση την απάντηση».

Πηγή: newmoney.gr