Η Ινδία καταγγέλλει κινεζική προσπάθεια εισβολής στο έδαφός της

Πυροβολισμοί με τραυματίες και από τις δύο πλευρές στα ινδοκινεζικά σύνορα

Η Ινδία καταγγέλλει κινεζική προσπάθεια εισβολής στο έδαφός της

Ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ράτζνατ Σινγκ ανέφερε την Τρίτη μια απόπειρα εισβολής στρατευμάτων του Κινεζικού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού στο ινδικό έδαφος στο ομόσπονδο κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές.

«Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, οι δυνάμεις του κινεζικού στρατού προσπάθησαν να αλλάξουν μονομερώς το status quo εισβάλλοντας στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου στην περιοχή του τομέα Ταουάνγκ. Ο στρατός μας απάντησε σταθερά σε αυτήν την κινεζική προσπάθεια», έγραψε ο κ. Σινγκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ινδικός στρατός σταμάτησε με γενναιότητα την εισβολή του κινεζικού στο έδαφός του και τον ανάγκασε να αποσυρθεί στις θέσεις του».

«Πολλοί στρατιώτες και από τις δύο πλευρές τραυματίστηκαν στη συμπλοκή. Κανείς από τους στρατιώτες μας δεν σκοτώθηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά», τόνισε.

Ο κ. Σινγκ είπε ότι αυτή η «κατάσταση συζητήθηκε με την Κίνα σε διπλωματικό επίπεδο». Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν δυνατό να συμφωνηθεί «να διατηρηθεί η ειρήνη στα σύνορα».

«Ζητήθηκε από την κινεζική πλευρά να απόσχει από τέτοιες ενέργειες και να διατηρήσει την ειρήνη και την ηρεμία κατά μήκος των συνόρων», είπε.

Από την πλευρά του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Τρίτη ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, η κατάσταση είναι σχετικά σταθερή» στην ινδοκινεζική μεθόριο.

Επρόκειτο για την πρώτη ινδοκινεζική συνοριακή διαμάχη από τις θανατηφόρες συγκρούσεις τον Ιούνιο του 2020, όταν ινδικά και κινεζικά στρατεύματα συμμετείχαν σε μάχη σώμα με σώμα στην κοιλάδα Γκαλουάν του Λαντάχ, κοντά στο θιβετιανό οροπέδιο που κατέχει η Κίνα. Το περιστατικό είχε οδηγήσει στο θάνατο 20 Ινδών και τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών.

Η έλλειψη οριοθετημένων συνόρων μεταξύ Ινδίας και Κίνας στα Ιμαλάια αποτελεί πηγή έντασης εδώ και δεκαετίες. Το 1959 η Ινδία ανακοίνωσε ότι η κινεζική πλευρά είχε καταλάβει μέρος του κρατιδίου του Αρουνατσάλ Πραντές και το 1962, ξέσπασε ινδοκινεζική ένοπλη σύγκρουση, με αποτέλεσμα περίπου 38 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που ανήκουν στην Ινδία να τεθούν υπό κινεζικό έλεγχο στις περιοχές Λαντάχ και Ακσάι Τσιν.

Πηγή: Reuters, TASS