New York Times: «Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator»

Σε νέα διάσταση βάζει την υπόθεση των υποκλοπών δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει άδεια στην εταιρία Intellexa για εξαγωγή του λογισμικού Predator, σε τουλάχιστον μία περίπτωση.

New York Times: «Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε άδεια στην Intellexa για εξαγωγή του Predator»

Σε εκτενές δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Πώς η παγκόσμια βιομηχανία spyware βγήκε εκτός ελέγχου», το οποίο υπογράφουν τρεις δημοσιογράφοι, οι New York Times υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε, μετά από σχετική ερώτηση, ότι έδωσε άδεια στην Intellexa να πουλήσει το Predator στην Μαδαγασκάρη.

«Μετά από ερωτήσεις των New York Times, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη. Οι Times απέκτησαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την πρόταση πώλησης», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Επιπλέον, το αμερικανικό ΜΜΕ στο σημείο του ρεπορτάζ που αναφέρεται στην υπόθεση παρακολουθήσεων στην Ελλάδα τονίζει:

«Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Σε μια υπόδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σχετικά με την εταιρεία».

Πηγή: ethnos.gr