Γερμανία: Δυσαρέσκεια του 66% για την κυβέρνηση Σολτς

Τα δύο τρίτα των Γερμανών εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Γερμανία: Δυσαρέσκεια του 66% για την κυβέρνηση Σολτς

Τα δύο τρίτα των Γερμανών εκφράζουν δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση συνασπισμού του ομοσπονδιακού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, καταγράφει δημοσκόπηση που δίνεται στη δημοσιότητα την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό του Γερμανικού Πρακτορείου, το 33% του δείγματος δήλωσε «μάλλον απογοητευμένο» κι άλλο ένα 33% «πολύ απογοητευμένο» όσον αφορά το έργο της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των φίλα προσκείμενων στον κόσμο των επιχειρήσεων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Μόλις το 3% δήλωσε «πολύ ικανοποιημένο» και 23% «μάλλον ικανοποιημένο».

Η κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Σολτς (Σοσιαλδημοκράτες, κεντροαριστερά) ορκίστηκε πριν από ακριβώς έναν χρόνο.

Οι ψηφοφόροι των κομμάτων του συνασπισμού εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις για το έργο της. Το 56% των ψηφοφόρων των Πρασίνων εκφράζει ικανοποίηση, αλλά μόλις το 24% εξ όσων ψηφίζουν FDP εκφράζει ανάλογο αίσθημα. Στις τάξεις των υποστηρικτών του SPD , η ζυγαριά είναι σχεδόν απόλυτα ισορροπημένη (ικανοποιημένο το 48%, δυσαρεστημένο το 47%).

Ο καγκελάριος προσωπικά τα πάει λίγο καλύτερα από την κυβέρνησή του συνολικά, με το 64% να εκφράζει δυσαρέσκεια για το έργο του και το 29% να εκφράζει ικανοποίηση. Όπως μάλλον αναμενόταν, οι συγκρίσεις με την προκάτοχό του δεν τον ευνοούν: το 51% θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ ήταν καλύτερη στο αξίωμα από τον κ. Σολτς, ενώ μόλις το 19% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Αυτό ισχύει ακόμη και στις τάξεις των ψηφοφόρων των Σοσιαλδημοκρατών, αν και η διαφορά είναι αισθητά μικρότερη (39-37%).

Από τα τρία κόμματα του συνασπισμού, οι Πράσινοι βρίσκονται στην καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά την προώθηση του προγράμματός τους, με το 28% του δείγματος να κρίνει πως το εφαρμόζουν γενικά, ενώ για το SPD το ποσοστό αυτό πέφτει στο 23% και, χειρότερα, για το FDP μόλις στο 19%.

Παρά την ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας, μόλις το 31% πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα διαλυθεί πρόωρα. Αντίθετα, το 47% πιστεύει πως οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές θα διεξαχθούν την ημερομηνία που προβλέπεται, το 2025.

Ο κ. Σολτς δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του ομίλου Funke στη Γερμανία και στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την καγκελαρία το 2025. «Φυσικά θα είμαι ξανά υποψήφιος», τονίζει, προσθέτοντας πως επιδίωξή του είναι «ο συνασπισμός να βρίσκεται σε θέση να κερδίσει ξανά».

Ερωτηθείς σχετικά με την μάλλον άσχημη εικόνα που αντανακλούν οι δημοσκοπήσεις, απαντά «είμαι ευγνώμων για το επίπεδο υποστήριξης που έχω και για την πιθανότητα να εξασφαλίσω ακόμη υψηλότερο». Για τον έναν χρόνο της κυβέρνησής του, δηλώνει «ικανοποιημένος για το ότι είμαστε αρκετά σταθερό σχήμα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς με πολλές προκλήσεις». Υπογραμμίζει την υποστήριξη της Γερμανίας στην Ουκρανία μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της γερμανικής οικονομίας ως τα κυριότερα «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του τους 12 μήνες που ασκεί την εξουσία.

Η δημοσκόπηση του YouGov διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, από την 2η ως την 6η Δεκεμβρίου, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα πολιτών ηλικίας 18 ετών και άνω. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ∓ 2,18%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ