Ο Άρης και η ευθυγράμμιση με τη Γη - Πώς θα δείτε το φαινόμενο

Ένα μοναδικό αστρονομικό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον ουρανό τις πρώτες πρωινές ώρες τις 8ης Δεκεμβρίου.

Ο Άρης και η ευθυγράμμιση με τη Γη - Πώς θα δείτε το φαινόμενο

Αυτή η εβδομάδα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να δoύμε τον Άρη στον νυχτερινό ουρανό, καθώς βρίσκεται σε «αντίθεση», ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο, με τη Γη ευθυγραμμισμένη στην ίδια πλευρά, ανάμεσα στον Κόκκινο Πλανήτη και το μητρικό άστρο μας.

Δεδομένων των παραπάνω, ο Άρης θα δείχνει πιο φωτεινός από ό,τι συνήθως και έτσι θα είναι πολύ πιο εύκολο να είναι ορατός τον νυχτερινό ουρανό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άρης βρίσκεται σε αυτή την αντίθεση μόνο μία φορά κάθε 26 μήνες.

Εκτός από την αντίθεση, αυτή την εβδομάδα είδαμε επίσης μια σεληνιακή απόκρυψη του Άρη το απόγευμα της Τετάρτης (7/12).

Η απόκρυψη είναι ένα γεγονός στο οποίο ένα αντικείμενο φαίνεται να περνάει πίσω από ένα άλλο στον ουρανό, εξαφανιζόμενο εντελώς από το οπτικό πεδίο.

Σε αυτή την περίπτωση, ο Άρης εξαφανίζεται πίσω από το φεγγάρι και θα εμφανιστεί ξανά μια ώρα αργότερα.

Η σεληνιακή απόκρυψη του Άρη θα ξεκινήσει λίγο μετά τη δύση του ηλίου την Τετάρτη για τους θεατές στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι παρατηρητές ουρανού στην Ευρώπη και περιοχές της Βόρειας Αφρικής θα μπορούν να παρακολουθήσουν το θέαμα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (8 Δεκεμβρίου).

Εάν δεν μπορείτε να βγείτε έξω κατά τη διάρκεια αυτής της γεγονότος ή εάν ο ουρανός στην περιοχή σας είναι συννεφιασμένος, μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σεληνιακή απόκρυψη του Άρη στο διαδίκτυο δωρεάν, χάρη σε πολλές διαδικτυακές εκπομπές από παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: skai.gr, space.com