Η αντίδραση της Αγκυρας για τα τουρκικά F16 μετά τη σαφή αναφορά των ΗΠΑ σε υπερπτήσεις

Μετά την καταδίκη των τουρκικών υπερπτήσεων από το Κογκρέσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επέλεξε να εστιάσει στο γεγονός ότι αφαιρέθηκαν από το αμερικανικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό οι τροπολογίες που περιείχαν τους όρους για την πώληση F-16 από την Ουάσιγκτον στην Άγκυρα.

Η αντίδραση της Αγκυρας για τα τουρκικά F16 μετά τη σαφή αναφορά των ΗΠΑ σε υπερπτήσεις

Βέβαια, υπενθυμίζεται ότι οι τροπολογίες αυτές αποτελούσαν από την αρχή απλώς ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16.

Η δήλωση του Τσαβούσογλου έχει ως εξής: «Οι τεχνικές συνομιλίες για τα F-16 συνεχίζονται με εποικοδομητικό τρόπο. Eίδαμε σε δηλώσεις ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι θετική για τα F-16, το ίδιο είπε και ο Μπάιντεν στην τελευταία του συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Χαιρετίζουμε το τελικό κείμενο. Πρέπει να έρθει στο τέλος της αυτή η υπόθεση. Ο νόμος πρέπει να εγκριθεί. Αυτό θα είναι επωφελές για όλους».

Ποιοι ήταν οι όροι για τα F-16

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από Ελληνοαμερικάνους βουλευτές συνδεόταν η πώληση αμυντικού υλικού και οπλικών συστημάτων σε μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με την παραβίαση της κυριαρχίας άλλων συμμαχικών χωρών.

Μεταξύ άλλων, προβλέπονταν οι εξής όροι για την πώληση αεροσκαφών F-16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας προς την Τουρκία: το Κογκρέσο θα πρέπει να λαμβάνει πιστοποίηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Άγκυρα δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα μέσω υπερπτήσεων ή μέσω παραβάσεων του FIR Αθηνών. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πουλάνε όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που έχει παραβιάσει επανειλημμένως τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν εμπλέκεται πλέον –και δεν έχει εμπλακεί τους τελευταίους έξι μήνες– σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση και το δημοσίευμα του Anadolu

Χτες, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων για το λεγόμενο National Defense Authorization Act, δηλαδή το σχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Από την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου αυτού, φαίνεται ότι πράγματι «η συμφωνία δεν περιλαμβάνει» τους προαναφερθέντες όρους.

Η αντίδραση της Αγκυρας για τα τουρκικά F16 μετά τη σαφή αναφορά των ΗΠΑ σε υπερπτήσεις-1

Στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις. Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη.

Σημειώνεται ότι μετά τη συμφωνία για το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, θα πρέπει τώρα να ψηφιστεί από το Κογκρέσο, δηλαδή τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέροντας μάλιστα ότι έχει στην κατοχή του το τελικό προσχέδιο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, και όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε ένα κύμα θριαμβευτικών δημοσιευμάτων στον Τουρκικό Τύπο.

Μήνυμα κατά των υπερπτήσεων από το Κογκρέσο

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο συνοδευτικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA) υπάρχει και ένα μήνυμα κατά των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

πηγή: «Κ»