Σαν Φρανσίσκο: Άδεια σε ρομπότ της αστυνομίας να σκοτώνουν

Άδεια σε ρομπότ της αστυνομίας να σκοτώνουν εάν χρειαστεί παρέχουν οι αρχές του Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.

Σαν Φρανσίσκο: Άδεια σε ρομπότ της αστυνομίας να σκοτώνουν

Δεν θα φέρουν όπλα αλλά μόνο εκρηκτικά, θα είναι τηλεκατευθυνόμενα και θα χρησιμοποιούνται σπανίως

Αν και ακόμη απέχει από τη χρήση τους, η αστυνομία της αμερικανικής μεγαλούπολης στις όχθες του Ειρηνικού σκοπεύει να αναπτύξει σε επικίνδυνα σημεία τα δυνάμει φονικά ρομπότ που θα είναι τηλεχειριζόμενα.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο διευκρίνισε ότι τα ρομπότ αυτά δεν πρόκειται να εξοπλιστούν με κάποιο όπλο, αλλά μόνο με εκρηκτικά. Οι κανόνες εμπλοκής των ρομπότ θα είναι αντίστοιχες με αυτές που διδάσκεται και το έμψυχο υλικό των αστυνομικών αρχών.

Με απόφαση του νομοθετικού σώματος της πόλης, θα επιτρέπεται στην αστυνομία πλέον η χρήση των ρομπότ αυτών, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προξενήσει η προοπτική αυτή.

Έχει ιδρυθεί και οργάνωση με την ονομασία «Stop Killer Robots» που πιέζει να μη χρησιμοποιηθούν τελικά στους δρόμους της πόλης τα ρομπότ αυτά.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι «τα ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένα με εκρηκτικά για να παραβιάσουν οχυρωμένες δομές που περιέχουν βίαια, ένοπλα ή επικίνδυνα άτομα».

Είπε επίσης ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να «εξουδετερώσουν ή να αποπροσανατολίσουν βίαιους, ένοπλους ή επικίνδυνους υπόπτους που ενέχουν κίνδυνο απώλειας ζωής».

Οι υποστηρικτές του μέτρου τονίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε ακραίες καταστάσεις, ενώ οι πολέμιοί του ότι θα καταστήσει πιο στρατιωτική την αστυνομία.

Πηγή: Kathimerini.gr