Σταϊκούρας: Ενισχύουμε τo εισόδημα των πολιτών - Οι θέσεις για το ν/σχ φορολογικών ρυθμίσεων

Για παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία και την οικονομία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, κατά την έναρξη επεξεργασίας του νομοσχεδίου φορολογικών και τελωνειακών ρυθμίσεων στη βουλή.

Σταϊκούρας: Ενισχύουμε τo εισόδημα των πολιτών - Οι θέσεις για το ν/σχ φορολογικών ρυθμίσεων

«Προχωράμε σε παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία και την οικονομία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο «ενισχύουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Στηρίζουμε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Αντιμετωπίζουμε με επάρκεια κρίσιμα ζητήματα της ελληνικής ναυτιλίας. Αποζημιώνουμε εργαζομένους. Εναρμονίζουμε το θεσμικό μας πλαίσιο με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενσωματώνοντας κοινοτικές Οδηγίες. Αναμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών, όπως η Κεντρική Μονάδα Κεντρικών Ενισχύσεων. Στηρίζουμε την αγορά κατοικίας και την οικοδομή και προτείνουμε παρατείνοντας κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα».

Με αυτό το σχέδιο νόμου, συν ο κ. Σταϊκούρας, ερχόμαστε να επιλύσουμε μια σειρά από φορολογικά θέματα που λήγουν στο τέλος της χρονιάς καθώς και μια σειρά από ζητήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε είτε γιατί έχουμε πλέον δικαστικές αποφάσεις ή έχουμε κλείσει ανοικτά μέτωπα που είχαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο διακρίνεται «από τακτοποιήσεις και μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα», λέγοντας ότι «εγώ δεν βλέπω καμία τακτοποίηση, εκτός και εάν θεωρείται ότι δεν πρέπει να παρατείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη και θα τις καταψηφίσετε, ή εάν δεν θέλετε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά». Αντιθέτως, υποστήριξε ο υπουργός, «έχουμε παρεμβάσεις που ενισχύουν την κοινωνία». Δεν είναι προεκλογικές ρυθμίσεις και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν φέρνουμε μέτρα με μειώσεις μόνιμου χαρακτήρα, όπως του ΦΠΑ, γιατί η συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τα μέτρα να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα».

Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως με τις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν νομοθετούμε για πρώτη φορά μειώσεις αλλά παρατείνουμε μέχρι τέλος του 2024, για δύο ακόμη χρόνια, μια σειρά από μέτρα που έχουν υλοποιηθεί, που έχουν πετύχει και αναγνωστεί ως θετικά. Επίσης εντάσσονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ μια σειρά από κλάδους επ’ ωφελείας στην πραγματικότητα του συνόλου της κοινωνίας. Υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τις επενδύσεις και εκροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την χώρα μας.

Κόκκινα δάνεια – πλειστηριασμοί

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ιδιωτικό χρέος και τους πλειστηριασμούς ακινήτων από κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «παρουσιάζει μια οβιδιακή μεταμόρφωση από αυτά που λέει σήμερα και από εκείνα που έκανε ως κυβέρνηση».

Ο υπουργός, πρόσθεσε, πως σήμερα μας προτείνετε «οι δανειολήπτες να μπορούν να αγοράζουν το δάνειό τους στο ύψος κατά της μεταβίβασης των απαιτήσεων του 2015» παρ’ όλο που ο κ. Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, μας έχει πει ότι «η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους πιστωτές μας να δοθεί η δυνατότητα στους δανειολήπτες να εξαγοράζουν τα δάνειά τους στην τιμή που θέλουν να τα εξαγοράσουν τα funds. Δεν θα το θέσω στους δανειστές μας, γιατί δεν είναι λογικό!» αλλά τώρα, ο κ. Τσίπρας με tweet μας λέει το αντίθετο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ο κ. Σταϊκούρας, «έχετε μια οβιδιακή, πλήρη μεταμόρφωση από αυτά που λέτε και με όσα έχετε ψηφίσει και υλοποιήσει. Το 2019 φέρατε τα funds να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς. Το 2017 τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Το 2019 την πλήρη κατάργηση της πρώτης κατοικίας. Και σήμερα έρχεστε και μας λέτε τα αντίθετα».

Σ. Ελευθεριάδου (ΣΥΡΙΖΑ): Πλήθος διατάξεων χωρίς συνοχή

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου, από την δική της πλευράς δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει διατάξεις, όπως θα περίμενε κανείς, που θα ανακούφιζαν πραγματικά τους πολίτες ειδικά σε αυτή την οικονομική και κοινωνική συγκυρία αλλά έχουμε διατάξεις με συγκεκριμένη στόχευση και οι οποίες προκαλούν πολλά ερωτηματικά για την χρονική στιγμή που τις φέρνετε προς ψήφιση. Πρόκειται, είπε η βουλευτής, για ένα πολυνομοσχέδιο που απέχει παρασάγγας από αυτό που κατατέθηκε στην διαβούλευση, χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με πλήθος διατάξεων οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία συνοχή.

Κάλεσε την κυβέρνηση ακόμα και τώρα, στην δύση της θητείας της, καλό θα είναι να λαμβάνονται υπόψη οι ζοφερές συνθήκες που ζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, να υιοθετήσετε τις προτάσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους. Να φέρετε ρυθμίσεις για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Να νομοθετήσετε, ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, με λειτουργία αυτοματοποιημένης πλατφόρμας, η οποία θα ρυθμίζει το σύνολο του χρέους του πολίτη και θα παράγει ρυθμίσεις δεσμευτικές για τους πιστωτές και για τις τράπεζες και τα funds. Να δώσετε τη δυνατότητα στους πολίτες, να μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν τους καλύπτει η πρόταση ρύθμισης από την πλατφόρμα και τέλος, να νομοθετήσετε την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που καταργήσατε με το κατάπτυστο πτωχευτικό σας νόμο.

Κ. Σκανδαλίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): διατάξεις «μπαλώματα»

Ο Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά την πρόοδο συζήτησης του νομοσχεδίου. Παρατήρησε πως έχουμε ένα ακόμη νομοσχέδιο της κυβέρνησης με διατάξεις «μπαλώματα» που διαπνέεται από προεκλογικό χαρακτήρα. Για την ενσωμάτωση της Οδηγίας, επισήμανε ο βουλευτής, ότι η θέση μας είναι δεδομένη υπέρ της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της ΕΕ, αλλά η κριτική μας είναι πως αυτή η ενοποίηση άν και αναγκαία στην εποχή μας, αυτή δεν προχωράει. Για το συνυποσχετικό με τη ναυτιλιακή κοινότητα, ζήτησε πληροφόρηση κατά πόσο από την μέχρι τώρα εφαρμογή του έχει επωφεληθεί το Κράτος.

Για την δυνατότητα εναλλακτικής φορολόγησης των φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και τις νέες διευκολύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι θα ήταν χρήσιμο να δούμε πόσοι είναι αυτοί που μέχρι τώρα ωφελήθηκαν και ωφέλησαν τη χώρα, τι έχουμε εισπράξει από την εφαρμογή του μέτρου ή είναι άνθρακες ο θησαυρός; Συμφώνησε με τις μειώσεις του ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, σημειώνοντας πως ειδικά μια μείωση στο 4% με 6% των βασικών ειδών κατανάλωσης, θα ήταν μια δομική πολιτική για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την συγκράτηση των τιμών.

Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τους ΟΤΑ είπε ότι θα ψηφίσουμε την αύξηση του ανώτατου αριθμού ημερών για τη μετακίνηση του προσωπικού και των αιρετών, καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής, παρά το ότι ήταν μια μόνο επικοινωνιακή. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ανώτατου ποσού από τα 3,4 δισεκατομμύρια στα 3,588 δισεκατομμύρια ευρώ που μεταβιβάζεται ως κεντρικοί αυτοτελείς πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Δήμους και τις Περιφέρειες, είπε ο βουλευτής, πως την θεωρούμε ότι είναι παντελώς αναντίστοιχη με τις σύγχρονες ανάγκες των ΟΤΑ και βάζει ξανά ταφόπλακα στο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης να της αποδοθούν τα παρακρατηθέντα.

Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ): νομοσχέδιο με συρραφές αιτημάτων και προεκλογικών τακτοποιήσεων

Η Διαμάντω Μανωλάκου δήλωσε πως το κόμμα της καταψηφίζει το σχέδιο νόμου. Ανέφερε πως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με συρραφές αιτημάτων και προεκλογικών τακτοποιήσεων από διάφορα υπουργεία που αφορούν οικονομικά αιτήματα και προφανώς, έχετε δεσμευτεί να τα ικανοποιήσετε. Δεν αφορά τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Για την ενσωμάτωση της Οδηγίας είπε η βουλευτής πως αυτή αφορά τις δυνάμεις εκείνες που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές για την υλοποίηση της ευρωενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για το συνυποσχετικό της εθελοντικής φορολόγησης μεταξύ κυβέρνησης και εφοπλιστών το χαρακτήρισε «ωμή κοροϊδία» λέγοντας πως «οι εφοπλιστές υπόσχονται ότι θα δώσουν περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 5% των εισαγόμενων μερισμάτων, την ώρα μάλιστα που για παράδειγμα, τα ναύλα και η κερδοφορία τους είναι στα ύψη» σημειώνοντας πως «αυτά τα 60 εκατομμύρια δεν είναι ούτε τα πούρα τους. Σκέτη και προκλητική κοροϊδία», «πρόκειται για φιλοδώρημα σε σχέση με τα μυθικά κέρδη των Ελλήνων εφοπλιστών, που η αξία του στόλου τους υπολογίζεται πάνω από 160 δισεκατομμύρια, που δεν τα αγγίζετε με φόρους, δεν πληρώνουν, απολαμβάνουν κέρδη. Γι’ αυτό αποτελούν το 54% περίπου του ευρωπαϊκού στόλου και το 20% του παγκόσμιου στόλου.

Ενώ, τα φορτία είναι χρυσάφι για τους εφοπλιστές, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία». Σχετικά με την διάταξη για την χρηματοδότηση των αθλητικών ομάδων είπε ότι περιορίζετε δραστικά την τακτική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και ευκαιριακά δίνετε ένα μικρό ποσοστό από το φόρο στα τυχερά παιχνίδια. Δηλαδή, η χρηματοδότηση του αθλητισμού θα συνδέεται, θα εξαρτάται από τον τζόγο. Με τους αναδρομικούς προσδιορισμούς αξίας ακινήτων που εισάγονται στο νομοσχέδιο έκρουσε τον κώδωνα ότι κινδυνεύουν επιδόματα που λαμβάνουν ευάλωτες ομάδες. Ζήτησε η κατάσχεση της ξυλείας, που υλοτομείται παράνομα να μην πηγαίνει στην Περιφέρεια αλλά στα Δασαρχεία που την διαθέτουν για ατομικές ανάγκες των κατοίκων των περιοχών, από τις οποίες κόπηκαν.

Β. Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Κίνδυνος διασπάθισης χρήματος

Ο Βασίλης Βιλιάρδος επιφυλάχθηκε για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Αναφερόμενος στην Οδηγία είπε πως με δεδομένη την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα πρέπει να προσέχουμε τις δαπάνες που γίνονται καθώς υπάρχει ο κίνδυνος διασπάθισης χρήματος. Σχετικά με τις παρατάσεις και τις φοροελαφρύνσεις που εισάγονται είπε ο βουλευτής πως προφανώς είναι προεκλογικές διευκολύνσεις. Συνεχίζεται είπε μια λάθος πολιτική όπως αυτή που αφορά την στέγαση, τη τουριστική μονοκαλλιέργεια. Επεσήμανε πως πολλές από τις δαπάνες που επέρχονται για τον κράτος, από μια σειρά διατάξεων, ούτε καν ποσοστικοπούνται. Είναι ξεκάθαρο, είπε ο βουλευτής πως με το σημερινό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιλέγει την προεκλογική παροχολογία υπό το βάρος των σκανδάλων και της οικονομικής της αποτυχίας.

Γ. Λογιάδης(ΜέΡΑ 25): Θα καταψηφίσουμε το ν/σχ

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης, ανέφερε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αναλυτικά σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Σημειώνεται πως η Επιτροπή αποφάσισε αύριο στις 10 το πρωί να διεξαχθεί η συνεδρίαση για την ακρόαση φορέων και το μεσημέρι η κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου. Η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης.