Χαβάη: Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα - Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι (video)
Το ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη εξερράγη για πρώτη φορά ύστερα από το 1984!
Μετά από 38 χρόνια, το ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη εξερράγη. Οι επιστήμονες στο Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης είπαν ότι η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Mokuaweoweo, την καλντέρα κορυφής του ηφαιστείου.
Οι κάμερες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου στην κορυφή του ηφαιστείου έδειχναν καθαρά σιντριβάνια λάβας, που απλώνονταν κατά μήκος του δαπέδου της καλντέρας.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Το Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις παρυφές. Δεν έχει ζητηθεί εκκένωση, καθώς οι υπεύθυνοι έκτακτης ανάγκης παρακολουθούν την έκρηξη.
Ωστόσο, οι κάτοικοι που κινδυνεύουν από τις ροές λάβας του ηφαιστείου καλούνται να είναι σε ετοιμότητα και να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα της Κομητείας της Χαβάης για περαιτέρω καθοδήγηση.
Οι επιστήμονες είπαν ότι οι άνεμοι μπορεί να μεταφέρουν ηφαιστειακό αέριο και πιθανώς λεπτή τέφρα.
«Βάσει προηγούμενων γεγονότων, τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης του Μάουνα Λόα μπορεί να είναι πολύ δυναμικά και η θέση και η προώθηση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», ανέφερε το USGS σε δελτίο τύπου.
«Εάν η έκρηξη παραμείνει στο Mokuaweoweo, οι ροές λάβας πιθανότατα θα περιοριστούν εντός των τοιχωμάτων της καλντέρας», ανέφερε η ανακοίνωση. «Ωστόσο, εάν οι εκρήξεις βγουν έξω από τα τείχη του, οι ροές λάβας μπορεί να κινηθούν γρήγορα προς τα κάτω».
Το ηφαίστειο μήκους 4.169 μέτρων είχε δείξει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα τις τελευταίες εβδομάδες, και πολλοί περίμεναν να συμβεί μια έκρηξη νωρίτερα.
Η τελευταία φορά που εξερράγη το Μάουνα Λόα ήταν το 1984. Αυτή η έκρηξη ξεκίνησε επίσης μέσα στην καλντέρα της κορυφής Mokuaweoweo, αλλά οι εκρηκτικές ρωγμές επεκτάθηκαν γρήγορα στη νοτιοδυτική ζώνη ρήξης του ηφαιστείου.
Οι ρωγμές τελικά άνοιξαν στη βορειοανατολική ζώνη ρήγματος του βουνού, στέλνοντας ροές λάβας προς την περιοχή Χίλο. Ωστόσο, καμία από τις ροές δεν έφτασε στα περίχωρα του Χίλο μέχρι τη στιγμή που τελείωσε η έκρηξη, περίπου 20 ημέρες μετά την έναρξή της.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο είπε ότι συνεργάζεται στενά με τους εταίρους διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και θα πραγματοποιήσει εναέριες έρευνες το συντομότερο δυνατό για να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκρηξη και τους πιθανούς κινδύνους. Ωστόσο, αυτές οι έρευνες ενδέχεται να παρεμποδιστούν από τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.