«Ο Άγγλος Ασθενής»: Εθνικό σύστημα υγείας στην Αγγλία υπό κατάρρευση

Σε όλη την προηγούμενη δεκαετία το εθνικό σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δυναμιτίστηκε συστηματικά και σήμερα δρέπουν τα θλιβερά αποτελέσματα

«Ο Άγγλος Ασθενής»: Εθνικό σύστημα υγείας στην Αγγλία υπό κατάρρευση

Από το 2010 περίπου ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία μια δραστική περικοπή δαπανών στον τομέα της Υγείας. Αυτό περιλάμβανε, εκτός των άλλων, και συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού αλλά και αποψίλωση των επιτελικών στελεχών.

Σήμερα η κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία. Η ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε κλήσεις εκτάκτου ανάγκης φαίνεται απελπιστικά αργή, τα ασθενοφόρα δύσκολα φτάνουν την ίδια μέρα για να παραλάβουν ασθενείς, ο προγραμματισμός χειρουργικών επεμβάσεων υψηλής προτεραιότητας γίνεται σε βάθος μηνών, διαπιστώνεται σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ αρκετά νοσοκομεία κρίνονται πλέον ως μη ασφαλή για τους ασθενείς.

Αν και κάποιοι χειρισμοί από τις βρετανικές κυβερνήσεις είναι παγκοσμίως μοναδικοί, η αγγλική εμπειρία χρησιμοποιείται ως δεδομένο από πολλές χώρες που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες ανάγκες υγείας με σταθερά μειούμενη χρηματοδότηση. Τα αποτελέσματα ωστόσο καθιστούν τον «Άγγλο Ασθενή» παράδειγμα προς αποφυγήν.